Ione Belarra ha revelat que La Moncloa va oferir a Irene Montero una ambaixada perquè "deixés de donar problemes". Així ho ha explicat aquest dilluns la secretària general de Podemos durant la presentació de la seva llista (Ahora más que nunca) a les eleccions europees, on ha concretat que la proposta del govern espanyol tenia l'objectiu de donar-li una "sortida política" i aconseguir que fes un "pas al costat". L'exministra va rebutjar l'oferta i va preferir que el seu pròxim repte fos encapçalar una candidatura per ser eurodiputada, segons ha afegit.

"Irene hauria tingut molt fàcil tenir el que ells anomenen una sortida política. Em van oferir una sortida política per a Irene, una cosa bonica, una ambaixada. Una sortida que la tragués d'Espanya i que fes que deixi de donar problemes. Quan m'ho van proposar, jo us ho dic honestament, em vaig fotre a plorar, perquè em va fer molta ràbia", ha apuntat Belarra sobre les converses per formar el govern de coalició. També ha reconegut que "fins a cert punt hauria estat comprensible que Irene no pogués més" i que s'allunyés de la política activa, amb un "pas al costat" per ser ambaixadora. "Tanmateix, Irene ha decidit fer un pas endavant", ha remarcat.

Al·lusió a Sumar

La líder de Podemos ha evitat concretar si l'oferiment va ser de Sumar o del PSOE, tot limitant-se a explicar que tant Montero com la seva formació van rebutjar el "pas al costat". "Quan hem decidit fer aquest pas endavant, l'hem fet molt conscients del que implicava i del cost que anava a tenir una vegada més donar la baralla i voler posar dempeus l'esquerra transformadora que han volgut tirar a terra en aquests últims mesos", ha incidit. 

Belarra també ha defensat que el que representa Montero a l'estat espanyol és "molt important i necessari", ja que té una trajectòria política i tot un seguit de fites en feminismes que "a moltes persones en tota una vida de política desitjarien tenir". "Hauria sigut molt fàcil per a ella fer un pas al costat o buscar fora d'Espanya aquesta sortida política. I, tanmateix, Irene ha decidit fer un pas endavant, ha decidit posar-se a l'esquena una campanya molt difícil, però molt important", ha afegit. Finalment, ha remarcat que a les eleccions europees està en joc que l'estat espanyol tingui "una esquerra vertaderament transformadora" i que "no assumeixi els límits del PSOE com el que hi ha (ara en el govern espanyol), una esquerra que no es conformi" —en una al·lusió clara a Sumar—.

Montero i la candidatura a la UE

Per la seva banda, l'exministra ha destacat que "si l'esquerra fa polítiques de dretes, al final les dretes manen tot i que no governin". És per això que ha subratllat que la seva candidatura és la dels qui "no es conformen amb el no es pot del socialisme i dels verds". Una crítica similar ha fet la número dos de la llista, Isa Serra, que ha subratllat que "la socialdemocràcia comet sempre el mateix error, perquè si compren els marcs de la dreta al final guanyen les dretes".

El número tres, Pablo Fernández, ha advertit de la necessitat que Podemos estigui fort a Europa davant "l'enorme gir a la dreta" previst a la Unió Europea. "Hi ha una esquerra que no li llepa les botes al Partit Socialista", ha emfasitzat la número quatre, María Teresa Pérez, qui també ha avisat que "no n'hi ha prou amb una policia moderada i tíbia quan els reaccionaris venen amb el ganivet entre les dents". A l'acte hi han participat altres membres de la candidatura, com Serigne Mbayé, qui ha desitjat "portar al Parlament Europeu les demandes socials de l'antiracisme"; Diego Cañamero, qui aspira a ser "el primer jornaler" a ser eurodiputat; i l'activista pels drets trans Mar Cambrollé.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!