Un kit per donar la benvinguda als recents nascuts al País Català. Aquesta és la proposta que han impulsat des del Sindicat intercomunal per al Foment de l'ús de les Llengües Catalana i de l'Occitana (SIOCCAT) en 130 municipis de la Catalunya Nord. En concret, el kit conté diferents jocs per a infants, un cançoner infantil, així com un pitet amb un missatge escrit, tot en llengua catalana, i s'entregarà a les famílies amb nadons que acaben de néixer. "La nostra missió és fomentar i promocionar la llengua catalana o occitana a la vida pública. Hem d'ajudar a treure el català de l'àmbit privat, aquesta és la nostra història", ha afirmat el president de SIOCCAT i primer tinent d'alcalde d'Elna, Pere Manzanares, en declaracions al mitjà L'indépendenant.

L'acció, segons exposa el diari citat, s'ha posat en marxa per normalitzar l'ús del català més enllà de les institucions i de les llars, i aconseguir que es parli en altres entorns quotidians, com és el carrer. "Aquesta identitat s'ha de plantejar i volem que més catalanoparlants, siguin d'on vinguin, siguin actius o passius", ha assegurat Pere Manzanares, que ha demanat fer-ho "tot" perquè la llengua catalana i l'occitana puguin sobreviure.

Per la seva part, el president de l'Oficina Pública de la Llengua Catalana, Pierre Lissot, també ha compartit la importància d'aquest kit de benvinguda al País Català. "Exemplifica sobretot la necessitat de compartir al màxim aquesta llengua amb la gent d'aquí, aquesta llengua que parlem a l'altra banda dels Pirineus. I això és important perquè vivim al País Català. Demanar un cafè en català a Girona sense semblar un turista, canvia la vida", ha afirmat a L'indépendant. Així mateix, aquest mitjà ha avançat que, a finals d'aquest mateix any, també s'impulsarà un kit en llengua occitana

Què és el SIOCCAT?

El Sindicat Intercomunal per a la Promoció de les Llengües Occitana i Catalana (SIOCCAT) és una associació que busca impulsar l'acció cultural dels municipis membres a favor del català i l'occità. És per això que, des de la seva creació l'any 2012, han promogut diferents accions que van "des de l'ajuda a l'ensenyament d'aquestes llengües fins a la retolació pública bilingüe o trilingüe, passant per la revisió dels topònims amb l'ortografia incorrecta als plànols cadastrals, en col·laboració amb els serveis competents de l'Estat". De fet, segons exposen en la seva pàgina web, aquesta entitat vol ser "una eina capaç de promoure i de desenvolupar conjuntament la riquesa que representen les llengües occitana i catalana que es van transmetre de segle en segle, i que tenim el deure de transmetre a les generacions futures".