No s'entén. L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla (ERC), ha titllat de "disbarat" la resolució judicial que l'ha condemnada a pagar una multa de 500 euros setmanals del seu patrimoni setmanal si no retira, en un període de cinc dies, la simbologia independentista de l'ajuntament. I és que Ingla ha defensat que "no hi ha cap símbol" a la façana del consistori, ja que al juny va treure la gran pancarta que reivindicava "llibertat presos polítics" davant l'amenaça de la inhabilitació. "Això d'ara no té cap sentit perquè se'm demana una cosa que ja vaig fer", ha asseverat aquest divendres davant dels mitjans de comunicació. 

En els cinc dies que la jutgessa li dona de marge per evitar la multa de 500 euros setmanals, l'alcaldessa ha assegurat que no farà "res". És a dir, considera que no s'exposa a cap embargament "perquè la sentència ferma (sobre la pancarta) ja està acatada". Preguntada per un petit rètol penjat en un despatx i visible des de la plaça de la Vila, Ingla ha insistit en el fet que la resolució judicial "no es refereix a això, sinó a simbologia amb 'llibertat presos' i llaços grocs a la façana". Llavors, no traurà els cartells que hi ha la part interior d'algunes finestres del consistori perquè no n'hi ha cap que inclogui el lema "llibertat presos polítics". "La decisió de juny demanava que es retirés una pancarta de la façana de l'ajuntament i, quan la sentència va ser ferma, vaig haver de despenjar-la perquè m'amenaçaven d'inhabilitar-me", ha explicat, "però ja no queda cap pancarta a la façana".

 

Contra Ciutadans

Amb tot, Ingla ha carregat contra Ciutadans per iniciar el procés judicial "simplement perquè l'alcaldessa de Sant Cugat és independentista". "Ningú no ha de decidir qui ha de fer de representant públic perquè nosaltres som escollits a les urnes", ha remarcat, tot assegurant que va retirar la gran pancarta "coartant" la seva llibertat d'expressió. També ha etzibat que no perdrà el temps "amb partits polítics que, com que no guanyen les eleccions, es dediquen a perdre temps i utilitzar els tribunals". "Jo he vingut a fer d'alcaldessa. Si el que pretenen és que deixi de fer-ho, aleshores que ho diguin clarament", ha afegit. I per acabar, una sèrie de preguntes: "Què pretenen? Que cada matí vagi taula per taula de centenars de treballadors a mirar la simbologia del seu despatx?".

La resolució judicial contra Ingla ha coincidit amb una visita institucional a l'ajuntament de la presidenta del Parlament, Laura Borràs (Junts), que ha mostrat el suport a l'alcaldessa. Borràs ha demanat "no normalitzar" processos com el de Sant Cugat i ha atribuït el cas a un "Estat de setge" que desplega "una repressió que no s'atura". "No pot ser que un llaç pugui ser una molèstia", ha remarcat, tot assegurant que "qui es pensa que així ataca l'independentista, no s'adona que ataca la democràcia". Borràs ha fet una crida a respondre la "repressió" amb unitat de tot l'independentisme. Ha reclamat "saber qui ataca i fer una defensa conjunta", i ha remarcat que ella sempre ha acusat "al costat dels represaliats, sense diferències partidistes".