Un informe pericial de la Guàrdia Civil sobre la protesta de Tsunami Democràtic ha conclòs que la mobilització de l'octubre del 2019 que es va fer a l’aeroport del Prat va endarrerir de forma considerable el temps que els serveis mèdics van tardar a poder atendre el turista francès Jean-Claude Scherzinger, que va morir d’un infart. Es tracta d'un informe que contradiu d'altres que sostenen el contrari, com el que va fer el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM). El document de l'institut armat espanyol, en canvi, destaca que, malgrat que en el lloc dels fets hi havia una ambulància del SEM, es va optar per fer servir un helicòpter (mitjà que només s'usa quan el pacient està en una zona allunyada del centre on s’ha de tractar) i calculen que portar-lo amb helicòpter va fer augmentar en un 97% el temps necessari per a traslladar-lo i atendre'l a l'hospital.

L’informe, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, l’ha fet arribar la Guàrdia Civil al jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón. En el document, els agents afirmen que el trasllat per carretera des de la terminal 2 de l’aeroport fins a l’Hospital de Bellvitge hauria estat “la via més ràpida” perquè el turista fos atès. Aquella via estava tallada a causa de la protesta contar la sentència del procés.

Els mateixos autors de l’informe fan referència a un altre, en aquest cas d’AENA, que va concloure que “l’accés del trànsit rodat cap a l’aeroport a les dues terminals per la carretera C-31 es va veure afectat” per la mobilització que va tenir lloc el 14 d’octubre del 2019.

L’informe recorda que aquell dia “es va produir una marxa ciutadana d’aproximadament 8.000 persones que van arribar a la terminal T1 de l’aeroport al voltant de les 14 hores, provocant un bloqueig als accessos a la mateixa i fent impossible l’entrada i sortida de vehicles privats, taxis, autobusos i metro”.

El turista no va rebre l’atenció del Servei Mèdic Aeroportuari i se’l van endur a Bellvitge en helicòpter. “S’indica que l’helicòpter va aterrar a les 17.35 hores i que, l’equip sanitari, no va arribar fins al lloc on estava el pacient fins a les 17:46. El temps que transcorre des de l’arribada de l’helicòpter fins que l’equip mèdic pren contacte amb el pacient és d’11 minuts. Si a això se li suma la tornada a l’helicòpter, el temps total és de 43 minuts. Es recorda que, en vehicle terrestre, es tarda menys de 10 minuts”, ressalten.

L’informe de la Guàrdia Civil cita l’informe del SEM i n'extreu les seves pròpies inferències: “Menciona que el trasllat per mitjans aeris es va acordar sobre la base de la gravetat del pacient i la rapidesa que aporta aquest mitjà donades les circumstàncies concretes del cas que, a la vista del que exposa, fa pensar que, una de les circumstàncies, fos l’afectació del trànsit per la protesta ciutadana”.

Els autors de l’informe ressalten que el factor temps és molt important per tractar una persona que pateix un infart. “A la vista del que s’ha exposat, s’infereix que la forma més ràpida de traslladar una persona des del pàrquing de la T2 fins a l’Hospital de Bellvitge seria en un medi terrestre en condicions normals i, si com indica AENA, ja hi havia una ambulància medicalitzada del SEM al lloc dels fets, sembla estrany que s’opti per un mitjà que, sent molt útil i efectiu en aquelles zones més allunyades dels hospitals, en aquest cas augmenta considerablement el temps, fins a un 97% més en el trasllat del pacient”, conclouen.

L'informe del SEM desvinculava el Tsunami de la mort del turista

L'informe del SEM va confirmar que la protesta de Tsunami Democràtic a l'aeroport l'any 2019 no va interferir de cap manera a l'atenció mèdica del turista francès que va acabar morint. L’informe del SEM apunta que la presència dels manifestants no va suposar cap entrebanc pels metges i ambulàncies a l'hora d'atendre el turista.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!