L'informe forense és clar, l'excomissari José Manuel Villarejo no va patir cap accident cerebrovascular. El tribunal que jutja Villarejo a l'Audiència Nacional estava esperant aquest informe per decidir si l'acusat està en condicions de prosseguir el judici, que apunta que l'excomissari no hauria d'obstaculitzar el desenvolupament de les seves tasques habituals. L'informe el signa un dels metges de l'Institut de Medicina Legal en resposta a la petició urgent de la presidenta del tribunal, Ángela Murillo, perquè realitzés un reconeixement a l'acusat al seu domicili. 

El passat 30 de juny, Villarejo va demanar a l'Audiència Nacional suspendre les sessions previstes per al mes de juliol assegurant que havia patit "un accident cerebrovascular" i que el metge li havia recomanat no sotmetre's a cap "situació emocional o d'esforç significatiu físic" en tres mesos. El policia jubilat, de 71 anys, va dirigir un escrit a l'Audiència Nacional on informava que havia patit "un accident vascular cerebral amb parèsia" en un ull, cefalea greu i limitació funcional severa del moviment de l'ull.

L'absència de Villarejo

El metge encarregat de l'informe ha indicat que no va poder fer el reconeixement en persona malgrat haver-se traslladat fins al domicili de Villarejo a les 14:00 hores del 10 d'agost, "deixant soles les instal·lacions de l'Institut de Medicina Legal", atès que tres dels cinc facultatius estan de baixa i l'altre es trobava de vacances. El metge retreu que la presidenta del tribunal era conscient d'aquesta situació sota mínims, ja que li havia comunicat per telèfon. El facultatiu denuncia que en arribar a casa de Villarejo i "després de trucar de manera insistent en repetides ocasions" i no rebre resposta, va abandonar el lloc a les 14:10 hores. És, doncs, el motiu pel qual el seu informe està basat en l'informe mèdic que l'acusat va portar a finals de juny assegurant que havia patit "un accident vascular cerebral". 

No obstant això, l'Institut de Medicina Legal descarta aquest accident cerebrovascular i recalca que les proves radiològiques realitzades mitjançant TAC i ressonància magnètica són "normals" i no revelen "alteracions rellevants" (de massa tumoral, aneurisma o hematoma subdural). En canvi, l'informe sí que detalla que Villarejo ha tingut "una paràlisi completa del tercer parell cranial de possible causa microisquèmica en haver-se descartat un origen compressiu", és a dir una lesió del nervi motor ocular que, segons els informes oftalmològics i neurològics aportats, apunta a una causa isquèmica (un flux sanguini inadequat), que és "la causa més comuna i menys greu" de les possibles, en general conseqüència d'una diabetis o hipertensió arterial. Segons indica el metge, aquesta malaltia té un tractament basat en analgèsics i antiinflamatoris i amb un pegat per reduir la visió doble. "El pronòstic, en general, és bo", exposa el forense, que apunta que un 70 % dels casos es recupera en un període de tres mesos. 

Sense excuses per presentar-se als tribunals

L'informe determina així que l'estat de l'excomissari hauria d'anar millorant i "no hauria de ser un obstacle insalvable per al compliment de les seves activitats habituals", perquè el dolor es pot tractar amb analgèsia i la diplopia o visió doble mitjançant un pegat o unes ulleres amb prisma. El forense recorda que Villarejo ja va aparèixer amb un pegat a l'ull esquerre l'any 2021, que porta a pensar que podria haver patit un episodi similar, "circumstància que no li impedia acudir als tribunals". Tanmateix, el forense, indica que si l'evolució del processament és normal, res li impedirà anar a les oficines de l'Institut de Medicina Legal per ser explorat abans del 5 de setembre, data en la qual el tribunal ha citat les parts per reprendre el judici.