L’informe sobre el presumpte cas d’assetjament sexual que es va registrar al Departament d’Exteriors conclou, segons ha pogut saber ElNacional.cat, que tant l’aleshores conseller Alfred Bosch com la seva secretària general, Mercè Salvat, eren coneixedors dels fets però van incomplir amb el seu deure d’activar el protocol per a la protecció efectiva de les presumptes víctimes, la qual cosa vulneraria els principis ètics i regles de conducta dels alts càrrecs establerts pel Govern.

El presumpte assetjament sexual, del qual es va acusar a l’aleshores cap de gabinet del conseller, Carles Garcias Hernández, i que va provocar el cessament de Bosch el passat 9 de març, va ser també conegut i investigat per un alt càrrec del vicepresident Pere Aragonès, Lluís Juncà, segons s'assenyala en l'informe.

Les conclusions de la investigació de la Direcció General de Funció Pública seran exposades demà al Consell Executiu el qual haurà de decidir si incoa un expedient sancionador contra Bosch i Salvat, tal i com es planteja en el document final.

Reunió Consell executiu   Jordi Bedmar

El Consell Executiu analitzarà demà l'informe amb les conclusions sobre el cas d'assetjament a Exteriors / Jordi Bedmar 

Acusacions no desmentides

Les dades recollides en l’informe avalarien que Carles Garcias, mentre ocupava el càrrec de cap de gabinet, hauria pogut protagonitzar conductes constitutives d'assetjament sexual contra treballadores del departament, atès que no han estat desmentides per cap de les persones a qui s'ha requerit informació. Així mateix, confirmarien que el conseller Bosch i la secretària general del departament, Mercè Salvat, van tenir coneixement d’aquesta situació i van contactar amb treballadores de la conselleria però no van activar els protocols corresponents.

En relació amb la intervenció de l’alt càrrec de vicepresidència, l’informe assegura que Juncà hauria obert una “investigació informal” que s’hauria fet també al marge del protocol vigent del Govern per a la investigació d’aquestes situacions. En relació amb aquest tema, s'assenyala que, un cop consultats per la Inspecció, Salvat i Juncà no han desmentit aquesta informació, però tampoc han donat resposta als requeriments que se’ls han adreçat.

No s'activen els protocols

La investigació denuncia que no es van activar els protocols corresponents en matèria de prevenció, detecció i resolució de situacions d’assetjament sexual de la Direcció General de Funció Pública i de la conselleria d’Exteriors.

Davant d’aquestes constatacions, l’informe conclou que en ser coneixedors dels fets i ometre el deure d’activar el protocol per a la protecció efectiva de les presumptes víctimes, Bosch i la seva secretària general, van vulnerar els “principis ètics i regles de conducta dels alts càrrecs” del Govern, per la qual cosa es considera que hi ha indicis suficients per a la incoació d’un procediment sancionador per part de l'executu.

Pel que fa l’excap de gabinet, responsable d’aquestes actuacions, tot i admetre que la seva conducta podria constituir un delicte d’assetjament sexual, que estan tipificades com a falta disciplinària molt greu o greu, no se li poden exigir responsabilitats disciplinàries atès que va ser cessat i, per tant, només se li podran exigir en cas que adquirís la condició de funcionari o eventual.

Un cop exposat l'informe, que va ser encarregat pel president Quim Torra, el Govern disposarà d'unes setmanes per decidir si incoa els expedients que es proposen.

Bosch va haver d'abandonar la Conselleria d'Exteriors el passat 9 de març, quan va transcendir la notícia del cessament del seu cap de gabinet per presumpte assetjament sexual. L'aleshores conseller va admetre que no havia donat resposta a aquesta situació "ni prou bé ni prou ràpid".