Més enllà del principal conflicte que acapara totes les capçaleres i consumeix la major part d'hores de ràdio i televisió, les llistes d'espera, les preinscripcions escolars i els problemes per poder pagar-se un pis continuen sent les grans preocupacions dels catalans. L'informe anual del Síndic de Greuges revela que una de cada tres queixes que va rebre aquesta institució al llarg de 2019 van ser vinculades a la protecció de drets socials dels ciutadans, amb un repunt significatiu en relació a situacions límit de pèrdua d'habitatge. Tant és així que el Síndic ha fet una crida a "un gran pacte de país sobre emergència social en habitatge" que impliqui totes les adminsitracions.

 

Les queixes en casos d'emergència habitacional han crescut l'any 2019. Concretament els que afecten famílies desnonades -sovint amb menors a càrrec- que són desnonats de la seva residència habitual i que triguen en poder ser reallotjats d'urgència pels serveis municipals. En alguns casos aquesta espera ha arribat a allargar-se fins a dos anys. 

El Síndic constata que "la resposta tardana per part de l’Administració a l’hora de proveir un habitatge les persones en situació d’emergència és causada, principalment, per la manca d’un parc d’habitatges suficient destinat a polítiques socials. Malgrat els esforços fets per la Generalitat i els ajuntaments, les actuacions dutes a terme fins ara no han estat suficients per donar solució a una problemàtica que, lluny d’haver-se solucionat, s’ha agreujat els darrers anys, quant a nombre de persones afectades i quant a temps d’espera per poder accedir a un habitatge social". 

En paral·lel a un lloc on viure, les llistes d'espera continuen sent motiu de conflictivitat a Catalunya. Tant és així que el Síndic s'ha hagut de dirigir al Departament de Salut per recordar-li el compromís adquirit l’any 2015, quan va canviar el catàleg de les intervencions quirúrgiques subjectes a un termini d’espera màxim garantit i va fixar uns terminis de referència per accedir a la resta d’intervencions quirúrgiques, per a una primera visita amb l’especialista, per a les proves diagnòstiques i per atenció primària". Els àmbits més perjudicats són relacionats amb intervencions a la columna vertebral, obesitat mòrbida, reproducció assistida i al·lèrgies. 

I encara sobre l'altre gran pilar de l'estat del benestar, l'ensenyament, el Síndic ha detectat que continuen sent objecte de nombroses demandes els problemes que tenen a veure amb l'accés als centres escolars i la preinscripció dels alumnes.

 

La sentència de l'1-O, un excés

El 2019 ha estat, també, l'any que el Tribunal Suprem ha condemnat a penes d'entre 9 i 13 anys de presó els nou líders independentistes jutjats per l'1-O, amb les conseqüents protestes i actuacions policials derivades d'aquest veredicte. El Síndic de Greuges ja ha emès informes específics sobre la sentència i els seus efectes, però això no obsta que a l'informe anual reservi un capítol per fer-hi referència. Insisteix en la "desproporció dels procediments penals contra aquestes i altres persones" i que això posa en risc drets fonamentals com la llibertat d'expressió. Així mateix, constata que hi va haver "un ús excessiu de la força" en determinades actuacions policials contra les protestes postsentència, motiu pel qual s'ha demanat una investigació rigorosa i imparcial als cossos afectats. 

Durant l’any 2019, el Síndic de Greuges ha rebut un total de 10.543 queixes procedents de 22.993 persones. També ha atès 8.843 consultes i ha iniciat 222 actuacions d’ofici. En total s’han tramitat 26.358 expedients i s’han atès més de 30.000 persones. 

Mandat caducat i investigació pel 3%

Des de fa 11 mesos, Rafael Ribó -que fa 15 anys que ostenta el càrrec- té el seu mandat caducat. Se l'hauria d'haver substituït el març de 2019, però el relleu depèn d'un ampli acord del Parlament que no ha estat possible i que sembla difícil que pugui arribar.

Cal que dos terços del ple, és a dir 81 de 135 diputats, pactin el nom de la persona que hauria d'ocupar el càrrec de Síndic de Greuges, que en el seu propi informe anual recorda a la cambra catalana que té aquesta assignatura pendent. 

Ribó ha presentat l'informe anual de la institució que ell lidera justament la vigilia del dia que anirà a declarar com a investigat a l'Audiència Nacional, en el marc del cas del 3%, en relació al viatge que presumptament li va pagar un empresari per anar a la final de la Champions de Berlín l'any 2015.