Després de vint hores detingut a la presó de Bancari, el president Carles Puigdemont va ser rebut a la sortida d'aquesta amb gran ovació, segons explica el Corriere della Sera. No obstant això, en la inauguració del festival de folklore -Adifolk-, Puigdemont va renunciar pujar a l'escenari, ja que estava cansat per la detenció.

A la sortida de la presó l'esperaven el president de Sardenya, Christian Solinas, i el president del Parlament sard, Michele Pais, així com la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i la consellera d'Exteriors, Victòria Alsina. En aquesta línia, està previst que Puigdemont es reuneixi aquest migdia amb el president Pere Aragonès i el vicepresident Jordi Puigneró. 

tuit pere aragonès

De fet, Aragonès va exigir divendres la "llibertat total" de Carles Puigdemont i tots els represaliats. En una piulada, Aragonès va celebrar l'alliberament de Puigdemont i va condemnar "la persecució judicial que des de fa quatre anys el força a viure a l'exili". "L'Estat espanyol no ha actuat de bona fe davant de la justícia europea. L'autodeterminació ha de ser la solució al conflicte polític", va afirmar.

Segons el mitjà citat, per a l'alcalde de l'Alguer, Mario Conoci, "al cap i a la fi, l'Alguer és un tros de Catalunya". De fet, per a Puigdemont, ser arrestat allà és com ser-ho a Barcelona, ja que hi ha escoles on s'imparteix català, carrers estrets al centre històric i una oficina d'Òmnium. A més, també hi ha l'oficina de representació de la Generalitat.

"El problema de les nacions sense estat (Escòcia, el País Basc, Catalunya i Sardenya) no pot ser enfrontat per la policia i els tribunals, sinó que ha de ser resolt políticament per la Unió Europea", va afirmar el portaveu d'IRS Simone Maullu. "No es pot detenir un exponent polític i criminalitzar el resultat d'un referèndum que va aprovar el 90% de la independència", va afegir Conoci.

Declararà davant la justícia italiana el 4 d'octubre

Puigdemont respondrà davant la justícia italiana a la vista que ha fixat la Cort d'Apel·lacions de Sàsser el pròxim 4 d'octubre a les 11:30 h. Així ho ha confirmat el cap de la seva Oficina, Josep Lluís Alay, en una entrevista aquest dissabte a Rac1. "El president té tota la intenció de presentar-s'hi el 4 d'octubre. No té cap intenció de no respondre a la justícia italiana, com sempre hem fet amb tots els països on ha passat", ha concretat. Alay també ha confirmat que Puigdemont tornarà dilluns a Brussel·les i ha explicat que manté l'agenda de trobades i actes institucionals que tenia prevista abans de ser detingut.

Cal tenir en compte, però, que amb la decisió d'ahir de la cort italiana, es va ratificar que l'aixecament de la immunitat de Puigdemont no servirà per facilitar la persecució judicial contra ell atès que, com va fixar el TGUE, la seva llibertat de moviments es manté.