Dos treballadors del Senat han estat acomiadats després que el PSOE interposés una denúncia per una possible “infiltració massiva” al material informàtic confidencial que utilitzen els polítics “des de dins dels serveis” de la cambra. Així ho ha fet saber l'òrgan aquest dimecres, que ha informat també que se'ls ha obert un expedient disciplinari i que els fets seran denunciats davant la Fiscalia. El Senat assenyala que la base del conveni col·lectiu de la cambra veu en les accions dels treballadors una falta de disciplina molt greu. De fet, detallen que se'ls ha acomiadat per “frau, deslleialtat i abús de confiança en les gestions encomanades”. La xifra de senadors afectats per aquest possible delicte no ha sortit a la llum.
Els socialistes subratllen la gravetat dels fets
Per la seva banda, els socialistes han demanat que es faci “una investigació exhaustiva de l'abast de la infiltració massiva i de la vulneració dels drets digitals dels senadors” i demana que l'encarregada de liderar-ho sigui la Fiscalia. En aquest sentit, la formació subratlla l'“abast i gravetat dels fets”, i apunta que aquest possible espionatge s'ha dut a terme “mentre estan en funcionament diverses comissions d'investigació” i que alguns dels senadors afectats “són membres socialistes d'aquestes comissions”.
“La infiltració massiva al material informàtic confidencial dels senadors suposa un fet molt greu que podria suposar una ingerència en els drets, no només personals dels parlamentaris, sinó també en les garanties democràtiques del seu treball de representació de la ciutadania”, ha recordat el PSOE, que demana conèixer també “quants senadors han estat espiats” i “quin contingut de la seva feina ha estat objecte d'espionatge”.
L'espionatge, a l'ordre del dia
L'espionatge està a l'ordre del dia, a Espanya i al món. Malgrat que els principals afectats són els polítics, ningú s'escapa d'aquest fenomen, tot i que cada vegada està més perseguit per la justícia. De fet, l'empresa israeliana darrere del programari espia Pegasus, NSO Group, ha estat condemnada a pagar més de 167 milions de dòlars en danys a WhatsApp per infiltrar-se als telèfons i espiar uns 1.400 usuaris de la plataforma de missatgeria instantània, entre els quals hi havia activistes pels drets humans, advocats i periodistes. Després d'un litigi de cinc anys, un tribunal dels Estats Units ha condemnat els creadors del programari espia, que també ha utilitzat l'Estat per espiar líders independentistes catalans, a pagar una compensació econòmica.