L'Audiència Nacional ha condemnat el comissari jubilat de la policia espanyola José Manuel Villarejo a dos anys de presó per revelació de secrets en el cas per l'intent de control de Repsol per part de Sacyr i Pemex, i ha absolt als exdirectius de la petroliera i de CaixaBank que eren acusats, segons ha avançat l'agència Efe, aquest dimarts. El tribunal ha rebutjat condemnar Villarejo per suborn i falsedat en document públic i, per això, li rebaixa l'elevada pena sol·licitada. La Fiscalia Anticorrupció demanava 40 anys de presó per a l'excomissari i 32,5 per al qual fora el seu soci Rafael Redondo, que, igual que Villarejo, ha estat condemnat a dos anys de presó per revelació de secrets. Per contra, l'Audiència Nacional ha absolt l'excap de Seguretat de Repsol Rafael Araujo i l'exresponsable de Seguretat en CaixaBank Miguel Ángel Fernández Rancaño. Les empreses van contractar Villarejo entre els anys 2011 al 2014 i sabien que era comissari en actiu, segons la Fiscalia, fet ara descartat pel tribunal.

Villarejo, que ha aportat proves que va existir la policia patriòtica contra l'independentisme català, suma així una nova condemna. L'excomissari va ser condemnat a 19 anys de presó pel primer judici del cas Tàndem, en el qual es contractava l'empresa de Villarejo (Cenyt) per a espiar rivals polítics i empresarials.

Villarejo "no actuava com a comissari"

En la sentència, de 651 pàgines, l'Audiència Nacional afirma que Villarejo actuava en una esfera "absolutament privada, sense que consti cap intervenció policial en aquest projecte", obeint el pagament de les quantitats abonades a la contraprestació dels serveis duts a terme per “Cenyt”. A més, sosté que no consta que cap funcionari públic rebés cap contraprestació, i per això descarta  que s'hagi comès el delicte de suborn.

Hi afegeix que per molt que l'actuació de Villarejo "fos coneguda i tolerada pels seus superiors a tots els nivells, ni actuava al servei d'un ens públic", ni duia a terme actuacions d'interès públic. I assegura que "en cap cas" s'estava encarregant a un comissari en actiu del Cos Nacional de Policia "cap labor relacionada amb la seva activitat policial".

Alguns dels treballs que el comissari jubilat va realitzar a instàncies de les dues empreses, com demostrar que un conseller s'havia absentat d'un consell per a assistir a un partit de futbol estan més prop de les labors d'un detectiu privat que de les d'un policia, afegeix el tribunal.

El tribunal hi afegeix que encara que ha constatat que Villarejo va accedir al trànsit de trucades del qual fos president de Sacyr, Luis del Rivero, de la seva esposa i d'uns altres, "no s'ha confirmat que passés aquesta informació als seus clients", Repsol i CaixaBank.

Pel que fa a la falsedat en document mercantil, el tribunal sosté que Villarejo "el que se simula no és el document. Només s'aparenta que el que reflecteix constitueix la totalitat de l'obra o la totalitat del pagament".
Les certificacions i factures incompletes "no són veraces", prossegueix la sentència, ja que contenen "elements contextualment falsaris, en els quals tot el que consta és cert, però no consta tot el que hagués de constar".

En conclusió, les factures expedides "no recullen cap negoci jurídic simulat, sinó tot el contrari, es tracta de documents autèntics des del punt de vista del costum de dir mentides, ja que no indueixen a error algun sobre la veracitat del negoci dut a terme", conclou l'Audiència Nacional.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!