El Departament de Salut i el sindicat Metges de Catalunya han pactat aquest dimecres posar fi a la vaga, i crear una taula de treball en la qual s'asseuran el departament de Salut, CatSalut, el Consell de Col·legis de Metges i el sindicat Metges de Catalunya per negociar. Però, i la resta dels treballadors sanitaris que han protagonitzat les multitudinàries mobilitzacions dels darrers dies? Precisament, el sindicat Infermeres de Catalunya ha criticat que el Departament de Salut arribés a un acord aquest dimarts només amb Metges de Catalunya i no amb tots els col·lectius del sistema sanitari per tractar les millores necessàries. En un comunicat, reivindiquen que el sistema de salut el formen moltes categories professionals que treballen conjuntament i ha lamentat que hi ha una visió "metge centrista" on no es té clar que totes les categories són necessàries per igual. "Les infermeres som figura clau en tots els processos d'atenció, som el nexe de tot el sistema multidisciplinari, ja que som qui realment acompanya al pacient en tot el seu procés de salut", recorden. "Fa molt que vam deixar de ser 'ajudants del metge' però ningú ha volgut que ens ho creguem", etziben.

Les infermeres volen una cadira a la taula amb Salut

En el comunicat, retreuen que "de nou, els metges decideixen com s'ha d'organitzar un sistema que nosaltres entenem com multidisciplinari. ¿Són els metges els més adients per decidir com hem de treballar les infermeres i quines són les nostres tasques i competències?", pregunten. Si bé les infermeres no s'oposen al fet que es puguin crear taules per tractar temes concrets d'un col·lectiu, com el dels metges, rebutgen que es creï una taula per decidir la millora del sistema sanitari només amb el col·lectiu mèdic i amb l'objectiu de desconvocar una vaga. El sindicat ha reivindicat que les millores que el sistema necessita no es podran aconseguir sense la participació activa de tots els agents. En aquest sentit, ha reivindicat que les infermeres són una figura clau, però malauradament "no som escoltades ni tingudes en compte per dur a terme polítiques de salut, de gestió i de transformació del model. Tampoc estem reconegudes ni professionalment ni laboralment per les nostres institucions", han denunciat.

Rebutgen l'acord entre Salut i els Metges

En la mateixa nota, les infermeres demanen "la millora de les condicions de laborals, socials i econòmiques dels professionals de la salut", de tots ells. "Per nosaltres aquest acord és l'enèsima confirmació que el sistema ha de canviar, que les decisions que afecten a tots els treballadors sanitaris i pacients no poden recaure en tenir contents només a una part d'aquests treballadors". A banda de la forma, Infermeres també ha rebutjat el contingut de l'acord: "No podem oblidar que les mesures acordades s'han dut a terme sense contemplar les condicions i necessitats de tots els professionals de la salut [...] Així doncs, no ens quedarem al marge d'aquesta decisió i actuarem per aconseguir revertir aquesta situació de treballadores oblidades, esgotades, desbordades i cada cop més cremades", adverteixen.