Indignació i frustració a Lleida pel silenci que ha envoltat la nova sortida d'obres d'art del Museu de la ciutat aquest divendres cap al Museu Diocesà de Barbastre. Es tracta d’un nou carregament de 42 peces que es van traslladar després que ahir mateix el jutjat de primera instància d’aquella localitat va desestimar el darrer recurs en contra.

La resignació amb què s'ha acceptat aquest trasllat a Catalunya, contrasta amb la satisfacció expressada pel Govern d'Aragó, a través del seu president, Javier Lamban. "Era de justícia que els béns que són d'Aragó tornessin a Aragó", va proclamar davant l'execució de la decisió. 

Per contra, des de cercles socials i culturals lleidatans s'ha aixecat avui la veu per denunciar aquesta situació. L'exdiputat de Junts Josep Maria Forné ha denunciat que l'art de la Franja ha marxat "en silenci i indignament" i responsabilitza d'aquesta "indignitat" l'Estat i la justícia però també la falta de resposta a Catalunya i el silenci als mitjans de comunicació. "Això cou als lleidatans".

L'escriptor Carles Porta ha advertit del precedent que provoquen aquests fets. "Catalunya cau sempre primer per Lleida", adverteix a través d'una piulada.

El professor d'art de la Universitat de Lleida Albert Velasco ha denunciat la responsabilitat dels mitjans després d'explicar ahir des del seu compte de Twitter la marxa de les obres. "Així ens van", lamenta.

Les obres que van sortir ahir cap a Barbastre són una part de les 83 obres en litigi que encara estaven al Museu de Lleida i que s’han anat lliurat a l’Aragó en compliment de la sentència dels tribunals. Dimecres s'acabarà la tramesa i es completarà l’entrega del total de 111 noves obres.

Fins ara el Museu de Lleida havia lliurat en dos trasllats anteriors a Barbastre 28 obres que estaven en dipòsit. Ara, però, ja s’hi estan traslladant peces que formaven part de l’exposició permanent del Museu, com el Frontal de Sant Vicenç, l’Arqueta i el Frontal de Sant Hilari, el Frontal i els retaules de Sant Antoni Abat i Sant Hermità, entre d’altres.

 

A la imatge principal, moment en què els operaris carregaven divendres el camió amb obres del Museu de Lleida que es van traslladar a Barbastre / ACN