Indignació. És el que ha causat un comunicat de la secció de Dret Constitucional del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (Icab) contra el Govern d’Aragonès per la seva resposta a la imposició del 25% del castellà als centres educatius, dictada pel TSJC i ratificada pel Tribunal Suprem, a més de la suposada "desprotecció" de la família del centre  educatiu de Canet de Mar.

 En el comunicat, la secció, que presideix l’advocat Francisco Chamorro Bernal, acusa el president Pere Aragonès i el conseller d’Educació, Josep González Cambray,  “de negar-se públicament a donar compliment  a la sentència del TSJC del 16 de desembre de 2020”, que fixa que tots els centres han de donar un 25% de castellà, en una matèria curricular, a banda de la de l’idioma, “a més de donar suport a l’equip directriu de l’escola de Canet de Mar”.

El cert és que el conseller d’Educació va ser força criticat perquè  va assegurar que  aquest centre del Maresme ja aplica el 25% de castellà en una classe d’infantil a petició dels pares d’una nena  i “no es podia fer res més”, que complir la resolució. Des d’Educació i la plataforma d’entitats aglutinada a Som Escola s’insisteix que no calen quotes perquè els alumnes aprenguin els dos idiomes, català i castellà, als centres. A més, el degoteig de classes que s’implanta el 25% de castellà és constant, com una darrera a Cubelles.

La secció també acusa el Govern “de no citar res del que ha succeït amb  el  nen de cinc anys de Canet de Mar, al qual, en les xarxes socials, es proposava aïllar a la seva classe i apedregar la seva casa”. I sosté: “Aquesta secció de Dret Constitucional entén que l’actitud adoptada per les autoritats de la Generalitat és d’extrema gravetat i atempta de forma frontal contra el principi de l’Estat de Dret”. I fins i tot  s’acusa de desprotecció del menor a l’escola de Canet de Mar, en assegurar que “en una democràcia avançada com la nostra s’ha de garantir la protecció integral dels menors contra tota forma de violència i de victimització secundària”.

La veritat és que des de l’Associació de Mares i Pares del centre de Canet de Mar s’ha negat cap assetjament a la família o que l’ambient  estigui enrarit. La portaveu de la família i de l’Assemblea per una escola Bilingüe va indicar que la família vol que la seva filla aprengui els dos idiomes i va haver d’aclarir que els insults a la família havien estat a les xarxes socials i no pas en grups de WhatsApp de pares i mares del centre i la classe, com havien difós ella i van reproduir alguns mitjans de comunicació. A més, la fiscalia de Barcelona ja investiga aquests insults a les xarxes,  després de rebre diverses denúncies.

 

Reaccions

Com a advocat i exdegà del Col·legi d’Advocats de Barcelona em sento profundament avergonyit pel comunicat de la secció de Dret Constitucional de @comunicació Icab, que entre altres coses, no respecta la presumpció d’innocència”, ha piulat el diputat de Junts i advocat Jaume Alonso-Cuevillas, i demana un “comunicat de rebuig de la Junta de Govern”, que presideix la degana Maria Eugènia Gay. La seva indignació ha estat compartida per altres advocats i ciutadans a Twitter.

Cuevillas

No és la primera vegada que aquesta secció critica el Govern i les iniciatives del procés independentista, i a la part de dalt dels seus comunicats, s’indica que segons l’article 87.7 dels estatuts col·legials, les actuacions i pronunciaments de les seccions i comissions de l’Icab “no poden atribuir-se a la corporació”, que davant l’obligatorietat de col·legiació dels advocats  “està subjecte al principi de neutralitat institucional”.

L’any passat ja va ser polèmica que la secció  de Dret constitucional i la de Dret Penal va convidar el fiscal Javier Zaragoza, que va participar en el judici contra els líders independentistes catalans al Suprem, en un debat sobre “La rellevància constitucional del Ministeri Fiscal”. Davant les nombroses queixes dels mateixos col·legiats,  la junta de govern, va indicar que el congrés i la ponència donava “valor a la formació, la transversalitat i la pluralitat”.

 

Foto principal: Manifestació en defensa del català a les escoles, a Canet del Mar / Sergi Alcàzar