L'independentisme i el sobiranisme de tot l'Estat ha llançat un manifest conjunt "per la llibertat de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez i la defensa de l'exercici dels drets fonamentals". El text ha estat subscrit per Unidas Podemos, ERC, Junts per Catalunya, la CUP, el PNB, EH Bildu, Més País, el BNG i el Bloc Nacionalista Valencià i es basa en l'últim informe d'Amnistia Internacional. Els partits signants traslladen al govern espanyol la seva preocupació i reclamen "mesures de defensa dels drets fonamentals".

Els partits signants resumeixen la seva reivindicació en quatre punts. En primer lloc, expressen la seva “profunda solidaritat” amb els líders d’Òmnium Cultural i l’ANC i els seus familiars i “rebutgen una sentència injusta que genera un precedent nefast per al dret a protesta”. En segon lloc, consideren que l’informe d’Amnistia Internacional “ha de ser pres en consideració” pel poder judicial i, “d’acord amb les conclusions, portar a la seva posada en llibertat de manera immediata.

En tercer lloc, i també en sintonia amb Amnistia, consideren que el govern espanyol ha d’impulsar una reforma del Codi Penal que derogui o reformi els delictes de rebel·lió i sedició, “ja que la seva aplicació, tal com la interpreta el Tribunal Suprem en el cas dels Jordis, resulta contrària al principi de legalitat”. Finalment, demanen agilitzar el pla de desescalada d’Institucions Penitenciàries “per facilitar que tots els presos en situació de semillibertat puguin gaudir de permisos per sortir de la presó i romandre confinats en els seus domicilis”.

 

El manifest recull les conclusions d’Amnistia Internacional, que considera que la seva condemna suposa una “restricció desproporcionada dels seus drets a la llibertat d’expressió i reunió pacífica” i que “no compleix amb els requisits dels instruments internacionals de drets humans” per interrompre’ls. Lamenta que “la Fiscalia General de l’Estat i la Fiscalia del Tribunal Constitucional ja s’hagin pronunciat negativament sobre la possibilitat que Cuixart pugui tenir llibertat condicional mentre el Tribunal Constitucional resol el recurs a la sentència".