Independentistes i comuns s'han unit aquest dijous al Parlament per ratificar el dret a l'autodeterminació de Catalunya. La proposta, que havien presentat els cupaires, ha estat aprovada per 73 vots a favor: els de JxCat, ERC, comuns i CUP. El text "constata que existeix un moviment popular i organitzat que representa el 80% de la ciutadania que dóna suport al dret a l’autodeterminació com un dret reconegut per les Nacions Unides”.

La proposta de resolució aprovada també denuncia una “important regressió de drets polítics, socials, econòmics, culturals i ambientals amb greus conseqüències sobre les llibertats fonamentals”, alerta contra “l’augment exponencial de les agressions feixistes” i es “compromet a actuar” perquè no caiguin en la impunitat.

Així, també han aprovat constatar que "per fer efectiva la cohesió social" cal un sector públic i unes polítiques socials que permetin "donar resposta a les necessitats de les classes populars".

Dimarts passat una proposta de resolució sobre l'autodeterminació va ser rebutjada per la pèrdua de la majoria independentista a causa de la no designació de vot dels diputats processats de JxCat i el vot en contra dels comuns. El redactat d'aquest dijous, però, ha generat més consensos i ha aconseguit ser aprovat.