Hi ha clarament tres perfils de persones més favorables a la independència de Catalunya, segons es defineixen a les darreres enquestes del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) d'aquest any, que encara no es decanten cap a un partit independentista. Quin perfil tenen?

Hi ha un primer grup, més nombrós, de persones que encara no saben a qui votar amb probabilitats baixes de decantar-se cap a algun partit. Això és degut al fet que responen a un perfil amb poca simpatia cap a cap partit polític en general. Solen ser més centristes en l’eix esquerra-dreta que no pas els independentistes i tenen més clar que votarien un partit independentista que els que són d’un perfil més d’esquerres. A més a més, es detecta entre ells certa apatia i desconfiança cap a la classe política, són més escèptics en relació a què els polítics tinguin en compte la gent i en relació a què la gent del carrer pugui influir en la política. Destaca entre aquests un percentatge més elevat de persones amb estudis obligatoris o menys, també menys interès per la política i destaca un bon gruix de persones en situació laboral més precària, amb força predomini d’aturats i jubilats.

Un tercer grup votarà als Comuns: majoritàriament castellanoparlants, interessats per la política, no valoren negativament la gestió de la Generalitat dels últims mesos, simpatitzen amb Podemos i tenen una opinió més favorable d’Espanya

El segon grup, menys nombrós que l’anterior, es caracteritza per tenir un perfil més jove, amb més estudiants i treballadors, amb més estudis que l’anterior grup però amb una situació econòmica més desfavorable. Aquests no solen tenir gaire interès per la política, no s’informen per cap canal de televisió concret sobre política i no es van mobilitzar al mateix nivell que la resta d’independentistes l’1 d’Octubre. A les enquestes, aquests tenen clar que votaran en blanc o nul o no aniran a votar. Això és degut a la falta d’interès polític i a la desconfiança cap a la classe política en general. Entre aquests, hi ha un percentatge molt elevat que afirma que la política li sembla complicada. A més a més, són els que pitjor puntuen l'actuació de la Generalitat dels últims mesos. Una darrera particularitat d’aquest grup és que molts es consideren federalistes que votarien a favor de la independència, però en general, entre aquests, existeix una opinió profundament desfavorable cap a la política.

Finalment, el tercer grup es diferencia de la resta perquè té clar el seu vot cap a la candidatura dels Comuns. Coincideixen amb el darrer grup en la preferència federal, encara que són més favorables a la independència. Es diferencien d'aquell mateix grup per dos factors. Per una banda, no existeix tanta apatia i opinió desfavorable cap als polítics. Per l’altra, són majoritàriament castellanoparlants i amb més predomini de persones nascudes fora de Catalunya i de pares nascuts fora de Catalunya. Solen mirar més La Sexta que els altres grups. Entre els del segon grup, encara que destaqui no informar-se gaire sobre política, la televisió habitual és TV3, mentre entre aquests, ho és La Sexta. En general, tenen força interès per la política i no valoren negativament la gestió de la Generalitat dels últims mesos, però tenen molta simpatia cap a Podemos i una opinió més favorable d’Espanya.

Sergi Castañé és politòleg, master en anàlisi política. Consultor i tècnic de l'Observatori socioeconòmic d'Osona.