“Tenia por per mi i per la meva dona. Només volia apartar-lo. Va ser una reacció instintiva.” Ha declarat Xavier Comellas al tribunal de l’Audiència de Barcelona, que l'ha jutjat aquest divendres, acusat de donar un cop de puny a la cara a Adolfo Mesa, que duia una samarreta de la Legión, i li volia treure la bandera estelada que duia al coll, després de la celebració de la Diada de 2020 a Vilanova i la Geltrú. Per la seva part, Mesa ha negat que insultés i assetgés l’independentista i que li volgués arrencar la bandera: “Només vaig sortir a comprar amb les meves ulleres de sol, i em va donar un cop de puny.”  A preguntes del seu advocat, Mesa ha negat que tingui animadversió a persones independentistes i que tampoc pertany a l’extrema dreta. El cop de puny va provocar que se li trenquessin les ulleres, una ferida a l’ull i l’afectació de la visió total de l’ull esquerre.

Tots els testimonis ha desdit la versió del feixista. No obstant això, el fiscal ha mantingut la petició de 4 anys de presó per a l’independentista en afirmar que "el cop de puny va ser molt fort, no proporcionat i que sabia que podria fer mal".  Per la seva part, Xavier Monge, advocat de Comellas, ha demanat la seva absolució perquè va actuar en legítima defensa, i ha titllat de "desproporcionada" la pena sol·licitada pel fiscal. La formació Alerta Solidària ha donat suport al Xavier i ha denunciat que l'han jutjat "per defensar-se d'una agressió feixista".

Odi als catalans

El judici s’ha celebrat a la secció 6a de l’Audiència de Barcelona. En concret, el fiscal ha demanat 4 anys de presó a Comellas per un delicte de lesions amb afectació d’un òrgan principal, i tot i que li aplica l’eximent incomplet de legítima defensa. Per al feixista, el fiscal demana 2 anys de presó pel delicte d’amenaces, amb l’agreujant d’actuar per motius discriminatoris per la ideologia de la víctima: "ser català", i pagar una multa de 1.350 euros per un delicte lleu de maltractament d’obra. L’advocat Xavier Monge ha informat el tribunal que Comellas ha consignat al compte del jutjat tres quantitats que sumen els 103.000 euros, que és la quantitat de la indemnització que la Fiscalia reclama que aboni a Mesa per l’afectació a l’ull.  “Soc taxista i he demanat ajuda per pagar-ho”, ha declarat Comellas al tribunal.

Testimonis que desmunten el feixista

En la declaració, Xavier Comellas ha explicat al tribunal que marxava a agafar el cotxe amb la seva dona, després de la celebració de l’11 de setembre a Vilanova i la Geltrú. Duia una bandera estelada lligada al coll. De sobte, Adolfo Mesa el va començar a insultar i a dir-li “treu-te aquest drap”, “et mataré”, “soc espanyol, soc militar”.  Ha explicat que “va sentir por” va demanar a la dona que acceleressin, al final, Mesa li va donar un fort cop a l’esquena, i ell es va girar i li va donar un cop de puny “com una reacció instintiva”, i "sense saber on pegava".

Dos veïns i dos agents de la Policia Local han confirmat aquesta versió. “L’home tranquil·litzava la seva parella, quan els insultava”, ha declarat un testimoni, i que després li va donar un cop a la cara al feixista. Un agent també ha assegurat que Mesa “estava molt nerviós” i els deia que “era de la Legió”. Els dos veïns han confirmat que el feixista insultava la parella per la seva ideologia independentista.

En l'informe final, Xavier Monge ha declarat que Adolfo Mesa va "actuar amb odi ideològic" i ha expressat la seva "sorpresa" que la Fiscalia no l'hagi acusat també per l'article 510.2 del Codi Penal, com acostuma a fer en altres casos de delictes amb l'agreujant d'odi.

Pel que fa a Comellas, el seu advocat ha insistit que va actuar sense premeditació, que no hi ha un dol eventual, tot i que ha lamentat la gravetat de la lesió. Per tot això, ha insistit a demanar la seva absolució, o que se li apliqui un condemna de pena de multa per lesions per imprudència. També ha demanat que se li apliqui l'atenuant de reparació del dany perquè ha dipositat al jutjat 103.000 euros, tot i que ha assegurat que no hauria d'indemnitzar-lo perquè la lesió va ser per "l'obstinació del senyor Mesa".