Un judici excepcional. L’Audiència de Barcelona jutjarà un independentista, a qui la Fiscalia demana 4 anys de presó per haver ferit greument a l’ull esquerre un feixista que el perseguia i l'assetjava, després de la celebració de la Diada de 2020 a Vilanova i la Geltrú. La Fiscalia li aplica una eximent incompleta de legítima defensa, però, com la lesió ha afectat la visió d’aquest home, que duia una samarreta de la Legió, li manté la petició d’una pena que li implica l'entrada a la presó. A més, la Fiscalia li reclama que indemnitzi el legionari en més de 100.000 euros. La formació Alerta Solidària ha anunciat aquest dimarts el judici i ha fet una crida a donar suport a Xavier, defensat pel penalista Xavier Monge, en el judici que es farà divendres al Palau de Justícia.

En el mateix judici, a la secció sisena de l’Audiència de Barcelona, es jutjarà el feixista. La Fiscalia demana que es condemni al legionari a 2 anys de presó pel delicte d’amenaces, amb l’agreujant d’actuar per motius discriminatoris per la ideologia de la víctima i pagar una multa de 1.350 euros per un delicte lleu de maltractament d’obra. Del càstig demanat al legionari, si no té antecedents, no implica la seva entrada en un centre penitenciari.

“Soc legionari, treu-te aquesta bandera”

Els fets van passar la tarda de l’11 de setembre de 2020, quan Xavier Comellas tornava a casa seva amb una bandera estelada lligada al coll, després de la celebració de la diada a la plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú. Segons el relat de la Fiscalia, Xavier caminava per l’avinguda Francesc Macià, quan  Adolfo Mesa, que duia una samarreta de la legió “amb actitud despectiva i agressiva i sense que hi hagués cap discussió prèvia”, li va dir amb “menyspreu de la seva ideologia i per espantar-lo” va dir-li: “Eh gilipolles, cabró. El de la bandereta. Treu-te aquesta bandera. Te la trencaré a la cara. Soc espanyol de l’exèrcit. Soc legionari. Dona’m aquesta merda.”

Cop de puny a l’agressor

La reacció de Xavier, segons recull la Fiscalia, és que va accelerar el pas, en veure que el legionari el perseguia, i que al final va donar-li un cop a l’esquena i va intentar treure-li la bandera. Xavier va reaccionar ràpidament, es va girar i va donar un cop de puny al seu agressor a ull esquerre. El legionari duia ulleres i se li van trencar del cop i els vidres el van afectar l’ull. Quan una patrulla policial va anar al lloc dels fets, l’agressor va dir-los: “He estat legionari i els legionaris sempre ens posem en problemes”, segons l’escrit d’acusació de la Fiscalia. 

Del cop de puny, les seqüeles que li han quedat al legionari és la “pèrdua d’agudesa visual concretada en 1/20”, que és qualificat d'un “capteniment molt substancial de la capacitat visual d’aquest ull”. Per això, la Fiscalia demana que Xavier indemnitzi el legionari amb 11.235 euros per les lesions patides; més 92.338 euros per les seqüeles, a banda de les ulleres danyades. A més dels 4 anys de presó per un delicte de lesions amb pèrdua o inutilitat d’un òrgan principal o sentit, tot i l’eximent de legítima defensa.Alerta Solidària ha insistit que "defensar-se del feixisme, no és delicte".

Pel que fa al legionari, li reclama que pagui 250 euros a Xavier pels danys morals patits, a banda de la presó.

 

A la foto principal, celebració de la Diada 2020 a Barcelona, amb les restriccions de la pandèmia per la Covid-19. / Foto: Sergi Alcàzar