Cada Nadal és l'aniversari de la mort del president Francesc Macià. Enguany, és el 90è aniversari de la mort de l'Avi mentre era president de la Generalitat a l'edat dels 74 anys. Cada any, els partits independentistes i nacionalistes li reten homenatge al Cementiri de Montjuïc, on està enterrat. El president Macià va aconseguir restaurar la Generalitat per primer cop des de la guerra de Successió a principis del segle XVIII, va ser clau en la caiguda dels Borbons a l'Estat espanyol, la instauració de la Segona República i va aconseguir que, per primer cop a la història de Catalunya, un partit independentista com Estat Català (sota els paraigües d'Esquerra Republicana) governés la Generalitat. És per això que cada any els matins de Nadal es converteixen en una oportunitat per a l'independentisme per posicionar-se contra els Borbons, recordar l'Avi, per mostrar una imatge d'unitat i, en definitiva, per utilitzar els valors que va deixar i començar el president Macià. 

Aragonès: Crítiques al Borbó, reivindicar Macià i l'independentisme

El discurs del president Aragonès aquest dilluns de Nadal al matí ha anat en aquesta línia. Carregar contra el discurs de Felip VI d'aquest diumenge, reivindicar la figura de Macià i fer una crida a la reivindicació de l'independentisme. Sobre el discurs del Borbó, el president ha assegurat que "encara hi ressonen les paraules del 3 d'octubre del 2017", quan va avalar les càrregues policials contra els votants del Primer d'Octubre. El president ha qualificat Felip de "nacionalista espanyol" i lamenta que qui l'hagi aplaudit sigui la dreta i l'extrema dreta. 

Alhora, el president ha destacat que Francesc Macià representa els valors republicans, el compromís amb la llibertat de Catalunya i la justícia social. En aquest sentit, ha afirmat que de la seva vida, de la seva implicació, en circumstàncies diferents i en contextos diferents, de tota aquesta vida, "volem ser dignes continuadors per treballar la llibertat de Catalunya". 

Junts compara Puigdemont amb Macià i reivindica el seu independentisme

 

Una línia que ha seguit el secretari general de Junts, Jordi Turull, qui ha comparat la figura del president Macià amb la del president Puigdemont. "Tots dos van sofrir exili. Macià va tornar amb les conviccions intactes, com ho farà el president Puigdemont", ha subratllat l'exconseller de Presidència. De fet, parafrasejant Macià i també Pompeu Fabra (que també va morir un dia de Nadal del 1948 a l'exili), el secretari general de Junts ha reivindicat “no abandonar mai ni la tasca ni l’esperança per una Catalunya Lliure".

Per això, Turull també ha carregat contra el discurs de Felip VI, que ha titllat "d'irrellevant". "Se'l podria haver estalviat", ha dit el dirigent de Junts, qui considera que el rei espanyol fa temps que ha deixat de fer de figura de mediador.  "Si algú ha fomentat la llavor de la discòrdia és el discurs que el rei va fer el 3 d'octubre de 2017 i pel qual encara no ha demanat perdó", ha sostingut Turull. 

La CUP reivindica l'Avi

Per la seva banda, la CUP també ha reivindicat la figura de Macià a la seva forma. Els anticapitalistes han assegurat que el llegat del qui va ser president de la Generalitat, del qual avui es compleix el 90è aniversari de la mort, és "més vigent que mai". La CUP s'ha fet seva la "defensa de la llibertat nacional" que feia Macià com a "requisit indispensable" per assolir "drets socials" com el dret a l'habitatge o l'accés als subministraments. "En definitiva, a viure vides dignes", ha assegurat la diputada cupaire al Parlament Montserrat Vinyets. La representant de la CUP també ha defensat la vigència dels "posicionaments antiimperialistes" de Macià, i ha opinat que la "necessitat d'internacionalitzar la causa catalana" és també avui "més necessària que mai".

Òmnium, l'ANC i el Consell aprofiten Macià per cridar a la unitat

El Consell de la República i l'ANC també han volgut criticar el Borbó i reivindicar la figura de Macià. A més, el portaveu del Consell, Toni Castellà, ha anunciat una cimera entre independentistes per "refer la unitat de l'independentisme" i fa una crida a la "confrontació".  Castellà ha explicat que precisament és ara quan poden "obrir-se escletxes d'oportunitat" perquè "les dues Espanyes s'han trencat" per primer cop d'ençà de la República. Castellà també ha subratllat que "qualsevol procés de negociació no és possible sense la confrontació". El també diputat de Junts ha lloat "la figura cabdal i el referent" que va ser Francesc Macià. "Ell va prendre consciència nacional i va ser, precisament, el president que va recuperar la Generalitat", ha afirmat el portaveu del CdR, qui ha assegurat que hi ha "paral·lelismes històrics". 

A més, Òmnium Cultural ha criticat el discurs "allunyat" del Rei Felip VI amb "apel·lacions constants" a una Constitució "que sistemàticament nega els drets als catalans". També a la tradicional ofrena a la tomba de Macià, la vicepresidenta de l'entitat, Marta Garsaball, ha assegurat que "un any més" les paraules del monarca es desmarquen "dels consensos majoritaris de la societat catalana" i van en la línia de defensar "la sacrosanta unitat d'Espanya". Durant el seu parlament, Garsaball no ha oblidat la figura del primer president de la Generalitat republicana, ha dit que el record de Macià els referma en la "necessitat" d'una Catalunya "lliure i justa" i ha cridat a reivindicar el català "davant els atacs autoritaris de la dreta i l'extrema dreta".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!