Imatge d'unitat. Aquest dimarts, delegacions d'Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, la CUP, l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural s'han concentrat davant les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya mitja hora abans de la repetició del judici a la Mesa del Parlament que va presidir Carme Forcadell. La sala jutja per segona vegada els exmembres Anna Simó (ERC), Lluís Corominas, Ramona Barrufet i Lluís Guinó (Junts) per un presumpte delicte de desobediència per haver permès el debat i votació de les lleis de desconnexió el setembre de 2017 a la cambra catalana. Al voltant de 50 persones dels diferents partits i entitats han mostrat el seu suport i escalf als quatre exdiputats i han coincidit en què la repetició d'aquest judici —que es produeix després que el Tribunal Suprem admetés un recurs de cassació de Simó en què reconeixia que a dos magistrats del TSJC els va faltar imparcialitat a l'hora de valorar un darrer recurs de súplica— és una mostra d'"acarnissament" i que la "repressió perdura".

🔴 Judici a la Mesa del Parlament, DIRECTE | Última hora de l'interrogatori als acusats

Per part d'ERC, la delegació l'ha encapçalat l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, acompanyada de la secretària general adjunta i portaveu dels republicans, Marta Vilalta, i els diputats Alba Vergés, Jordi Orobitg o Joan Rodríguez, entre d'altres. La comitiva de Junts ha estat liderada per Laura Borràs i Jordi Turull, acompanyats de Josep Rius, Albert Batet, Mònica Sales o Francesc de Dalmases. Des de la CUP, hi han assistit Carles Riera i Maria Sirvent; mentre que les delegacions de l'ANC i Òmnium han estat encapçalades pels seus respectius presidents, Dolors Feliu i Xavier Antich.

Carme Forcadell entrada al TSJC  / Pau de la Calle
Carme Forcadell abraça a Ramona Barrufet abans de l'entrada al TSJC  / Pau de la Calle.

Carme Forcadell: "És un cas de maltractament"

L'expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, s'ha mostrat contundent contra la repetició del judici als seus excompanys de Mesa: "Podríem dir que és un cas de maltractament, ells ja van ser jutjats per aquest delicte i van recusar els jutges. El més normal seria que no s'hagués repetit, és maltractar-los perquè han de tornar a passar pel que van passar i és un mal tràngol". "Es continuen acarnissant contra l'independentisme, la repressió no s'acabarà fins que exercim l'autodeterminació", ha sentenciat. Des del punt de vista de Forcadell, l'únic delicte que han comès va ser "defensar la sobirania del Parlament i del poble de Catalunya, en un Parlament s'hi ha de poder parlar de tot i els únics límits han de ser el respecte als drets humans".

Jordi Turull: "El judici atempta contra els pilars democràtics"

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha declarat als mitjans de comunicació que aquest nou judici és "una autèntica vergonya perquè atempta contra els pilars del sistema democràtic i del parlamentarisme". "A l'Estat, hi ha la voluntat que manin les togues", ha criticat. Turull ha defensat que a un Parlament "s'hi ha de poder parlar de tot" i ha apel·lat a l'esperit d'"unitat, il·lusió i determinació" de la Mesa de Forcadell per mantenir l'independentisme "més ferm que mai": "No podem cedir, no pot haver-hi ni un pas enrere".

Carles Riera: "La desjudicialització no és més que una quimera"

El diputat de la CUP i actual secretari tercer de la Mesa del Parlament, Carles Riera, ha assenyalat que el judici d'aquest dimarts evidencia que "continuem en un context de repressió" i que "la desjudicialització no és més que una quimera que pretén contribuir a desactivar el conflicte polític amb l'Estat". "Sabem que el conflicte democràtic és l'únic camí per avançar cap als nostres objectius d'alliberament nacional i social", ha asseverat. Segons Riera, cal que l'independentisme es conjuri en la "solidaritat antirepressiva" i es "reafirmi" en els seus objectius d'autodeterminació i independència.

Des de l'ANC, la seva presidenta, Dolors Feliu, ha considerat que "en realitat, això és una repetició del judici de l'1 d'octubre" i que hi ha hagut una "vulneració de drets fonamentals". Alhora, ha fet èmfasi en el fet que no s'ha reconegut la inviolabilitat dels membres que aquest dimarts són jutjats.