L'independentisme català, però també les primeres veus dels comuns, han mostrat la seva disconformitat per l'última retallada de drets dels presos polítics catalans. En concret, el titular del jutjat de vigilància penitenciària 1 de Catalunya ha anul·lat la semillibertat de Dolors Bassa i Carme Forcadell a l'acceptar el recurs de la Fiscalia. Des del Parlament, la seva presidenta, Laura Borràs, ha escrit a Twitter: "Fa temps que la injustícia és llei. Però ara més que mai la resistència és un deure. Amb vosaltres, com sempre davant de les agressions i les injustícies".

També ha replicat el mateix suport el candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, amb les qui va compartir la darrera campanya electoral per Esquerra: "Revocar el tercer grau és vulnerar drets i llibertats. Sempre la injustícia, sempre la venjança. No defallirem, al vostre costat".

Solidaritat des de l'exili i la presó

Des de Junts, el president Carles Puigdemont ha lamentat l'anul·lació de la semillibertat a l'exili: "Molt trist i també decebut per aquesta nova injustícia contra la presidenta Carme Forcadell i la consellera Dolors Bassa.Tota la meva solidaritat i afecte". A la presó, Oriol Junqueras també: "De nou venjança. La repressió de l'Estat espanyol no té aturador. Estimades Carme i Dolors, una abraçada immensa".

La demanda de Capella

Qui ha estat més explícita en el contingut és la consellera en funcions de Justícia, Ester Capella: "Estem en un bucle, el Suprem ha obligat a rectificar el tercer grau. Ara, tots, tornen a la casella de sortida. Cada vegada que ho fan, és més evident que no és justícia, sinó venjança. I que cap tribunal pot resoldre un conflicte polític i que el clam perquè la solució sigui política és més fort i necessari. Comuns i PSOE, què més ha de passar perquè premin el botó de l'amnistia?".

 

La resposta dels comuns no esmenta la paraula 'amnistia'

Capella no ha obtingut resposta a la qüestió plantejada i, de moment, alguns comuns s'han limitat a mostrar la seva solidaritat. La diputada d'aquests a Madrid, Aina Vidal, ha lamentat la revocació del tercer grau, que ha considerat “un error”. En una roda de premsa al Congrés dels Diputats, Vidal ha denunciat que no haurien d’haver trepitjat mai la presó, però també ha dit que “els drets penitenciaris són drets, no privilegis”. Per això s’ha compromès a treballar “perquè els drets es compleixin”. 

Més enllà del 'treball', en abstracte, al qual es comprometen, el president d'Unidas-Podemos i els comuns al Congrés, Jaume Asens, ha seguit la mateixa línia: "La justícia ha de deixar de ser protagonista d’un conflicte que s’ha de resoldre en el terreny polític. No ens cansarem de repetir-ho: cap solució arribarà de les porres o les togues". Però ni rastre de la paraula amnistia.

Des de Madrid han arribat més veus com la de la portaveu de Junts per Catalunya a la capital espanyola, Míriam Nogueras, que ha carregat contra la revocació del tercer grau. Nogueras ha lamentat: "Tenim gent a la presó per posar urnes i permetre el debat, que és el que es fa als parlaments”. I ha reblat: “Cada dia a la presó és un dia injust. Haurien d’estar fora, no ara, sinó des del primer dia”.