Els independentistes al Congrés dels Diputats ja n’estan tips dels problemes que hi ha perquè es reuneixi la delegació europea amb la comissió de Defensa per abordar l'espionatge de Pegasus. Aquest dimarts s’ha tornat a suspendre i aquest cop s'han al·legat problemes amb el servei de traducció al Parlament Europeu i, tot i això, ERC, Junts i la CUP s’han queixat que la cambra espanyola ha sigut inflexible amb les alternatives que han plantejat. Tan bon punt l’eurocomissió ha donat per impossible la trobada, un diputat de Ciutadans s’ha negat que la sessió es fes en anglès perquè, ha dit, “en el parlamento español se habla en español”.

Segons ha pogut saber ElNacional, el parlamentari que ha rebutjat aquesta possibilitat per fer la trobada és el portaveu de Ciutadans a la comissió Miguel Ángel Vivas Gutiérrez. En aquest punt, la CUP, a través d’Albert Botran, és qui ha fet saltar la llebre del comentari desafortunat que han pogut sentir a la sala.

Al sortir de la comissió interrompuda, la diputada d’Esquerra, Marta Rosique, ha assegurat que la situació “comença a ser ridícula”, ha apostat perquè es faci la reunió peti qui peti, “amb condicions”, i ha rebutjat que es faci per mitjans escrits, que és el que ha plantejat la comissió europea. “Toca poder-ho explicar i toca que el Parlament Europeu conegui tots els obstacles amb què ens estem trobant”, s’ha queixat.

En la mateixa línia, la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, ha assegurat que “ens han fet passar vergonya aliena”. “Reiterem la nostra preocupació perquè el govern espanyol no dona explicacions als eurodiputats”, ha subratllat Nogueras, que ha afegit que és “inacceptable que dos parlaments del primer món, al segle XXI, no puguin estar connectats”. A això, la ponent de l’informe Pegasus, Sophie In’Veld, s’ha queixat, enfadada, que els problemes tècnics passen “9 de cada 10 vegades” a l’Eurocambra.

Segona suspensió en una setmana

És una reunió que sembla impossible. La cita prevista per aquest dimarts al matí ha arrencat amb normalitat però s’ha interromput de cop perquè els serveis d’interpretació del Parlament Europeu no rebien so de qualitat des de la cambra baixa i no podien fer la traducció adequada. Al cap d’un quart d’hora d’espera, el president de l’eurocomissió, Jeroen Lenaers, ha finalitzat la reunió mostrant “una gran decepció”. “No és el primer cop que ens hem topat amb aquests problemes”, s’ha lamentat Lenaers, que ha proposat que els eurodiputats enviïn preguntes per escrit als parlamentaris espanyols.

Abans que afloressin els problemes tècnics, el president de la comissió espanyola, José Ignacio Echániz, ha demanat disculpes als eurodiputats per la suspensió de la reunió prevista per dimarts de la setmana passada al Congrés dels Diputats. Ha explicat que estava programat un recés en la moció de censura a la 1 del migdia. “Desgraciadament l’ús dels temps en la moció va fer que haguéssim de posposar-ho i el moment del recés va coincidir amb la sortida dels eurodiputats”, ha justificat Echániz