No s'aturen les reaccions després del retorn i la detenció de Clara Ponsatí. Gairebé tres hores després de la detenció ha estat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui ha emès un comunicat on "celebra la tornada de la consellera Clara Ponsatí a Catalunya després de patir cinc anys d’exili forçat i injust". Aragonès afirma que amb la detenció, feta per un agent dels Mossos d'Esquadra, es vulneren els drets de Ponsatí com a eurodiputada. "En la seva causa contra l’independentisme, el Tribunal Suprem, i en concret el jutge Llarena, evidencien sistemàticament la manca de respecte cap als principis democràtics bàsics, com es demostra amb aquesta ordre de detenció. Una detenció que vulnera, a més, els seus drets com a europarlamentària i posa de manifest que l’estat espanyol no respecta la seva immunitat", resa el comunicat d'Aragonès.

🔴 Clara Ponsatí torna a a Brussel·les, DIRECTE | Última hora

En el comunicat Aragonès reafirma que per a ell, "posar les urnes no serà mai un delicte" i espera que Clara Ponsatí quedi en llibertat "de manera immediata". Aragonès també afirma que la detenció de Ponsatí  és "una evidència més que estem lluny de resoldre el conflicte polític amb l’estat" i que cal que totes les parts "redoblin els esforços per tal de construir una solució política que posi fi a la repressió". "Avui i sempre, des del Govern de la Generalitat seguirem lluitant contra la repressió, per la democràcia, i pels drets i les llibertats. Seguirem treballant per la independència del nostre país, aquí i arreu, per l’amnistia, i pel retorn en llibertat de tots els represaliats i represaliades", conclou el comunicat del President.

Ponsatí presenta un habeas corpus per detenció il·legal

Després de més de dues hores detinguda als jutjats de guàrdia de Barcelona sense resposta, l'advocat de Clara Ponsatí, el penalista Gonzalo Boye, ha presentat un Habeas Corpus per detenció il·legal al titular del jutjat d'instrucció 4 de Barcelona, que està en funcions de guàrdia, perquè resolgui la seva situació. Ponsatí, que ha tornat aquest dimarts a Catalunya després de cinc anys a l'exili, ha estat detinguda pels Mossos d'Esquadra, en acabar la seva compareixença davant els mitjans de comunicació des del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

La policia catalana ha executat l'ordre de detenció de l'europarlamentària, que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, va confirmar la setmana passada contra Ponsatí "només a l'efecte de prendre-li declaració" pel delicte de desobediència al Tribunal Constitucional per l'1-O. El jutjat de guàrdia de Barcelona està trucant al Tribunal Suprem per saber si entrega a Ponsatí la notificació de comparèixer al Suprem, i que quedi en llibertat, com és l'actuació habitual i prevista. Però, davant la falta de resposta de l'alt tribunal espanyol, la defensa de Ponsatí, perplexa, ha decidit demanar l'empara del jutge de Barcelona i que resolgui la detenció de l'exconsellera.