Les entitats i els partits independentistes han participat aquest 1 d'octubre, tres anys després de la jornada del referèndum del 2017, en una imatge unitària convocada per Òmnium Cultural davant d'un dels col·legis electorals que van patir les càrregues policials, l'Institut Pau Claris de Barcelona, situat just al costat del TSJC. L'acte, al qual s'hi han adherit també els comuns, tot i que no hi eren presents, no ha anat més enllà de la fotografia i no ha comptat amb cap declaració unitària. 

L'Institut Pau Claris és aquell en què es va produir la imatge d'un agent propinant una violenta puntada a votants asseguts a les escales del centre. Presidia la fotografia Quim Torra, dos dies després de ser inhabilitat com a president, en una legislatura en què s'han fet evidents les diferències entre JxCat, ERC i la CUP sobre l'estratègia a seguir.

En declaracions posteriors, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha fet una crida perquè la unitat que demostra la imatge serveixi per treballar "per l'amnistia, per l'audodeterminació, per la necessària resposta i una proposta de futur que permeti culminar l'1-O".

Declaracions de Marcel Mauri

Mauri ha explicat que avui és un dia per commemorar aquell exercici de "desobediència civil" en què "la ciutadania va decidir empoderar-se" i "l'Estat va decidir jugar totes les seves cartes, amb violència i repressió".

Ha recordat que és qui intervenia perquè el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, és a la presó, y ha advertit que aniran fins al final perquè la violència de l'1-O no quedi impune.

També la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha alertat que és "imprescindible i urgent" recuperar un projecte col·lectiu per la independència i que el compromís de l'ANC és fer-ne efectiva la declaració.

Declaracions Elisenda Paluzie

Diàleg i negociació

Les intervencions dels partits han fet evidents les diferències estratègiques. La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha assegurat que l'1-O l'independentisme va guanyar i que ho podrà "tornar a fer i tornar a véncer" perquè la "repressió no serveix per aturar un moviment tan ampli i transversal" i ha apostat per "resoldre aquest conflicte, que és polític, a través del diàleg i la negociació".

Declaracions Marta Vilalta

Per Toni Castellà, de Demòcrates, l'1-O "l'Estat espanyol va fer fallida", i el mandat sortit del referèndum "és molt clar". "Només es pot donar sortida al mandat de l'1-O, buscar una majoria al Parlament de Catalunya que aixequi la suspensió de la declaració d'independència i iniciï un procés d'insubmissió". "L'independentisme ha de donar compliment al mandat de la gent que defensant les urnes amb el seu cos, va votar el sí i va guanyar el sí".

Declaracions Toni Castellà

 

La cuparie Natàlia Sànchez ha advertit que l'1-O no només es va fer, sinó que es va demostrar que es podia fer, ha criticat la crisi institucional derivada de tres anys de limitacions i la resposta dels partits i ha cridat a aturar la "deriva i desconcert i recuperar força, rumb, iniciativa i il·lusió del moviment independentista".

Declaracions Natàlia Sànchez

Des de la Cambra s'ha admès que l'1-O va ser un punt d'inflexió que no ha reeixit com s'esperava, mentre que en nom de l'Associació de Municipis per la Independència, Jordi Gaseni ha assegurat que els municipis de l'AMI estan "sempre a punt per fer el que calgui per culminar la República catalana".