La Fiscalia està en contra d'admetre a tràmit la querella que Òmnium Cultural ha presentat contra el rei emèrit. El ministeri públic remarca com a arguments clau la inviolabilitat del Rei, l'empara que li ofereix la Constitució i la prescripció dels delictes que li atribueixen en la querella.

El ministeri públic es basa en els antecedents d'una altra querella contra el Rei que no va ser admesa a tràmit i per a la qual es van arxivar les actuacions. Es tracta de la querella del Partit Comunista d'Espanya, Izquierda Unida i l'associació Foro de Abogadas y Abogados de Izquierdas.

Mana la jurisprudència, segons la Fiscalia, que acaba de presentar un informe en contra que s'investigui el rei emèrit a partir de la querella presentada per Òmnium Cultural. Segons l'informe de la Fiscalia: "Els delictes que s'imputen en tots dos casos són els mateixos, tot i que en la primera querella s'observa l'omissió en l'expressa imputació del delicte de blanqueig de capitals, però la (suposada) comissió del qual es dedueix dels fets relatats". També s'agafa al fet que les proves són similars.

Constantment compara la querella d'Òmnium amb la que es va arxivar per tombar els arguments: "Guarda una íntima correlació en ambdós documents, fins al punt que, deixant de banda petites diferències sense importància pràctica (al·legacions relatives a la venda de Banco Zaragozano o comissions per l'adquisició de barrils de petroli òrfenes de cap prova), podem afirmar que en tots dos escrits es relaten gairebé els mateixos supòsits fàctics".

 

 

El Rei és inviolable

La Fiscalia remarca, a més, que el Rei és inviolable i que tots els fets que li atribueix Òmnium van ser durant el seu regnat i abans de l'abdicació: "Tots els actes que els querellants imputen a la persona de SAR es diu que són comesos amb anterioritat a la data en què va tenir lloc l'abdicació ressenyada".

"Resulta evident que els delictes suposadament comesos haurien estat executats amb anterioritat al 19 de juny del 2014, i, per tant, el querellat estaria emparat per la inviolabilitat que la Constitució garanteix al cap de l'Estat", remarca l'informe fiscal.

Entre els arguments que fa servir el ministeri públic hi ha la comparació també amb el cas Otegi i el reconeixement de la inviolabilitat del monarca per part d'Europa: "La inviolabilitat es pot entendre com a sinònim d'irresponsabilitat. En aquest sentit, la inviolabilitat s'identifica amb la irresponsabilitat en la mesura en què tots dos termes expressen que no es pot perseguir penalment el monarca i que, pel que fa a la responsabilitat civil, no se li pot demanar davant la jurisdicció ordinària. Aquesta irresponsabilitat penal curiosament no ha estat qüestionada ni pel TEDH, en el Cas Otegi Mondragón contra Espanya".

Delictes prescrits

La Fiscalia rebat la querella d'Òmnium i posa en qüestió les dates en què suposadament s'haurien comès els delictes, defensant aquí la prescripció dels fets: "Tot sembla indicar, a la vista del que preceptuen els articles 131 i següents del Codi Penal, que, a aquests hipotètics delictes, els seria d'aplicació l'institut de la prescripció".

L'informe fiscal té set punts i conclou que, a banda dels arguments detallats, el Rei és aforat. I tanca qualsevol possibilitat d'acceptar a tràmit la querella per poder jutjar el rei emèrit.