El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha fet una crida a reivindicar la nació catalana davant la "persecució" que va començar el 1714. Ho ha fet a través de les seves xarxes socials, des d'on ha recordat la història de Catalunya durant els darrers 300 anys. "No podem saber on anem si no sabem d'on venim", ha assegurat el president a l'exili, qui recorda els "esforços que van fer els ciutadans de Barcelona i els vinguts d'altres indrets del país per fer front al setge de les tropes espanyoles borbòniques fa més de 300 anys". El president ha repetit el mateix missatge, al migdia en un acte polític al Fossar de les Moreres on ha intervingut a través d'un missatge d'àudio.

 

El mateix objectiu

"El temps i les formes han canviat, però l'objecte és el mateix," ha reivindicat l'eurodiputat de Junts al Parlament Europeu. Així mateix, ha volgut constatar que, "amb la caiguda de Barcelona, Catalunya va perdre la llibertat". "Això valia aleshores i val avui, i per això hi haurà sempre la voluntat dels exèrcits borbònics contemporanis, avui en forma de partits constitucionalistes espanyols", ha dit Puigdemont comparant els exèrcits borbònics amb els partits espanyolistes.

"No només hem de reivindicar la independència"

Així mateix, ha subratllat que l'objectiu dels partits espanyolistes és "d'impedir que la nostra capital sigui dirigida pels qui, amb tots els matisos i discrepàncies que hi puguem tenir, no haurien dubtat a quin costat dels baluards s'haurien situat l'Onze de setembre de 1714"

Puigdemont també afirma que amb la caiguda de Barcelona l'11 de setembre del 1714, Catalunya "no només va perdre la llibertat, va començar a perdre la nació". "Es va iniciar la persecució contra la nostra llengua i la nostra identitat", ha dit el president. "Vam començar a perdre la nació perquè es va iniciar la persecució de la nostra llengua i la nostra identitat d'una manera salvatge, que avui encara no és reconeixible en la legislació espanyola", ha remarcat.

Per tot plegat, el president fa una crida a "reivindicar no només la llibertat i la independència, sinó també la nació". "Era el que defensaven els catalans de 1714 que van lluitar fins al darrer dia, fins i tot quan no hi havia esperança de guanyar la batalla", ha afirmat el president, qui ha desitjat una bona Diada nacional de Catalunya. "També als catalans que viuen arreu del món i que avui tindran un record per al seu país".