El ple del Parlament d'aquesta setmana, que tindrà lloc aquest dimecres i dijous, tindrà de nou la majoria independentista que va perdre l'octubre passat amb la suspensió de diputats imposada pel  Tribunal Suprem arran del cas de l'1-O.

El fet que els tres diputats empresonats de JxCat -Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull- hagin renunciat a l'escó per agafar l'acta del Congrés fa córrer la llista i que, de nou, l'independentisme torni a tenir la majoria absoluta.

Aquest dimarts al matí la Mesa del Parlament ja ha fet tots els tràmits perquè entrin els nous diputats i demà dimecres ja podran exercir de diputats. Al ple d'aquesta setmana, de fet, s'estrenen vuit diputats: 2 d'ERC, 2 de Cs i 4 de JxCat. Alguns d'ells ja s'han deixat veure avui pel Parlament.

La majoria independentista, però, tindrà de moment 68 diputats -just el topall que marca la majoria- i no els 70 que van ser escollits el passat 21-D, ja que de moment Carles Puigdemont (JxCat) i Toni Comín (ERC) mantenen l'escó i no voten. Tots dos, però, podrien renunciar-hi en cas d'aconseguir agafar la del Parlament Europeu, per la que van ser escollits aquest passat diumenge.

Qui són els nous diputats?

JxCat és el grup que acumula més canvis, quatre en total. A més de Sànchez, Rull i Turull, hi ha la baixa de Laura Borràs, que també ha estat escollida com a diputada al Congrés. En els seus llocs entren Miquel Buch, Elena Fort, Josep Puig i Boix i Glòria Freixa. De fet, els nous diputats de JxCat ja s'han estrenat aquest matí en una reunió del grup parlamentari al Parlament.

D'ERC han deixat l'escó el president del partit, Oriol Junqueras, i el diputat Gerard Gómez del Moral, que seran substituïts per José Rodríguez i l'alpinista Núria Picas.

També hi ha canvis a les files unionistes. De Ciutadans, han marxat al Congrés la fins ara líder de l'oposició, Inés Arrimadas, i José María Espejo-Saavedra, que seran substituïts per Jorge Feijóo i María Mercedes Escofet. Pel que fa al PP, Andrea Levy és substituïda pel diputat el secretari general del PPC, Daniel Serrrano.