L'independentisme ha reaccionat amb duresa al nomenament del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, com a nou ministre de Política Territorial. Ho consideren un premi de compensació, no només per cedir la candidatura del PSC a Salvador Illa, sinó pels 43 anys de servei al PSC i el PSOE i contra el sobiranisme.

Així s'ha expressat, per exemple, el president de JxCat al Parlament, Albert Batet, qui ha assegurat que "el premi a Miquel Iceta pel 155 és fent-lo ara ministre de Política Territorial i Funció Pública". "El premi a Salvador Illa pel 155 sanitari és enviar-lo de candidat a Catalunya".

El seu company de files, Jaume Alonso-Cuevillas, número 5 de JxCat per Barcelona, ha ironitzat piulant: "Quina enveja de polítics que valen igual per política territorial que per sanitat. Quan tots valen per tot".

Des d'ERC, la diputada al Congrés Ines Granollers ha qualificat Illa de "pitjor ministre de Sanitat" i ha afirmat que "no plega per mala gestió, sinó per fer campanya pel 14-F". A Iceta l'ha anomenat com "el més cínic dels cínics". "El joc dels disbarats arriba al seu punt límit? Queda res per sorprendre'ns?", s'ha preguntat.

L'eurodiputat Jordi Solé ha comentat que el canvi "és una irresponsabilitat" i ha cridat a que "no sigui premiat a les urnes". "Estàs en plena tercera onada. Amb rècord de nous casos. Amb el color vermell fosc al mapa d’Europa. Amb la vacunació que s’alenteix. I tu, que n’ets el ministre responsable, ho deixes estar i te’n vas a fer de candidat", ha criticat.

La CUP ha valorat l'operació entre Illa, Iceta i la nova ministra de Sanitat, Carolina Darias, d'"intercanvi de cromos enmig d'una pandèmia". "El mateix PSOE de sempre. El mateix estat espanyol de sempre", han afegit.

Iceta, "home de concòrdia"

Igual que amb Illa i Darias, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha dedicat unes paraules a Iceta per tal de defensar millor els canvis al seu Executiu. "Miquel Iceta és un polític conegut, un estudiós de la política, una persona d'idees i de construir consensos en un Estat descentralitzat", ha sostingut vaticinant que "la cogovernança ha vingut per a quedar-se". Sánchez també ha comentat que és "la persona que declinarà tots els verbs amb aquest prefix: cooperació, col·laboració, cogovernança". "És un home de concòrdia", ha conclòs.