Fa un any que el jove activista Dani Gallardo es troba a la presó per haver protestat contra la sentència del procés a Madrid. I s'enfronta a una pena de sis anys que demana la Fiscalia. Aquest divendres arrenca el seu judici a l'Audiència Provincial, que es desenvoluparà en dues sessions. Fins a les portes del tribunal s'hi han acostat avui les forces independentistes, que han volgut mostrar-li el seu suport, a banda del Moviment Antirepressiu de Madrid. Hi ha hagut aquesta presència i una gran absència, l'esquerra espanyola que governa l'Estat, que amb prou feines s'ha molestat a obtenir informació sobre el cas.

La portaveu adjunta d’ERC al Congrés, Carolina Telechea, ha denunciat “un altre cas d’abús judicial i policial”. L’Estat, ha lamentat, no s’atura, perquè “és hereu del feixisme, de la dreta més rància i casposa”. Per la seva part, la també diputada Montse Bassa ha traslladat la seva empatia com a familiar d’una presa política. “El judici que avui comença només té una resposta, que és l’absolució; però tot i això, continuarà sent una injustícia, perquè ja li han robat un any de la seva vida”, ha assegurat la germana de la consellera Dolors Bassa.

"Estem un dia més acompanyant persones que pateixen repressió. Avui és el torn de Dani Gallardo per manifestar-se a Madrid contra la sentència de l'1-O", ha constatat Laura Borràs també des de les portes de l'Audiència Provincial. La portaveu de JxCat ha denunciat que porta "un any privat de llibertat, un any de vulneració dels seus drets". 

Des de fa un any, dorm en una cel·la, entre reixes, a Alcalá Meco. Un any de presó provisional sense fiança en què els múltiples recursos han estat tombats pel tribunal. Malgrat ser un jove de 23 anys, que en porta un a la presó i que s’enfronta a un total de sis, està “prou bé”, segons el seu entorn. Està “fort” i convençut del que fa: “Defensar el dret de manifestació, que és contra el que estan atemptant, i ho fa amb el cap ben alt".

Com van anar els fets?

El relat de la defensa és el següent. El 16 d’octubre del 2019, després de la sentència del procés, diversos col·lectius madrilenys van convocar una concentració a la Puerta del Sol per protestar contra la condemna als presos polítics i la repressió a Catalunya.  Un cop a Sol, i després de diverses provocacions de grups feixistes que s’hi van presentar, van decidir moure la protesta cap a les portes del Congrés dels Diputats. Van intentar arribar a la cambra baixa fent la volta per Tirso de Molina, però abans d’acostar-s’hi van començar a carregar els antiavalots del Cos Nacional de Policia. Els manifestants es van dispersar.

“En aquestes càrregues detenen tres persones, una d’elles menor d’edat, però al Dani no el detenen allà, sinó molt més tard”, relata l’Alejandra, portaveu de la seva defensa. De fet, el Dani ja estava tornant cap a casa amb els seus amics quan van topar amb la policia, ja passats els disturbis. Els antiavalots van per ells i els nois fugen com poden. Els agents aconsegueixen atrapar l’Elsa, amiga del Dani. “Ell s’adona que no els segueix, que l’ha agafat la policia i l’està apallissant. Llavors fa mitja volta i va a ajudar-la. Allà és quan el detenen i l’apallissen a ell també”, explica la portaveu del Moviment Antirepressiu de Madrid.

Són consistents, les proves?

La principal acusació contra Dani Gallardo és per, suposadament, haver agredit un policia amb un pal de fusta amb uns claus rovellats, extret d’un palet, que s’hauria clavat al casc però no l’hauria perforat. “No és cert. Ni tan sols hi ha proves reals ni consistents”, denuncia l’Alejandra. La principal prova és una fotografia del casc, que va ser degudament filtrada a El Mundo per incriminar el Dani. “A la foto s’hi veu el casc amb el pal clavat, però a comissaria. És impossible que això hagués aguantat el trasllat. No s’aguanta per enlloc”, diu la portaveu del col·lectiu. A més a més, subratlla, el Dani és un noi de complexió molt prima que no tindria ni la força per clavar-lo en el casc d’un antiavalots. “I si l’aconseguís clavar, no podria amb tanta profunditat que pogués aguantar fins a arribar a comissaria i fer-li la foto”, sosté.

L’altra prova és l'informe de lesions del policia suposadament agredit, que “ni existeix”, segons l’Alejandra. “El policia va allà i diu que té dolor al cap. El tractament que li donen és, simplement, ibuprofèn. Això és l'informe de lesions”, assenyala. Per acabar-ho de reblar, l'informe de lesions presentat per l’agent és una hora anterior a la detenció de Dani Gallardo. “L’acusació se sosté com sempre en la paraula del policia, que en aquest país és suficient per fer i desfer. El que digui el policia va a missa”, denuncia la defensa. Estan preparats per a més irregularitats i “sorpreses” durant el judici oral. “En aquests casos mai se sap”, admeten.