La negociació per als pressupostos de l'Estat ja està en ple rendiment. En dues setmanes, el Congrés dels Diputats debatrà les esmenes a la totalitat que s'hi presentin, que serà la primera prova de foc. De moment, el govern espanyol encara no té els números garantits. Especialment per part de l'independentisme, que veu uns comptes insuficients, però també que no es produeixen avenços en altres àmbits clau, com la llei audiovisual. Per tant, encara està tot en l'aire, fins i tot que puguin tramitar-se. Els partits catalans elevaran el preu i reclamaran avenços. Excepte el PDeCAT, ni ERC, ni Junts, ni la CUP han descartat justament una esmena a la totalitat.

Des d'ERC no volen posar "línies vermelles", però fonts republicanes recorden que hi ha almenys dos punts de partida: el blindatge del català a la llei audiovisual (com l'any passat amb la llei Celáa) i el compliment d'aquells acords ja contrets en el passat, com el traspàs de l'ingrés mínim vital a la Generalitat. En roda de premsa aquest mateix dimarts, el seu portaveu, Gabriel Rufián, ha reiterat que de moment es troben en el no als comptes espanyols i ha insistit que les negociacions les portaran amb "discreció" perquè puguin arribar a bon port. Si bé ha defensat que cal "aïllar" la taula de diàleg de tot, incloent-hi els pressupostos, també ha recordat que "tot influeix", també el diàleg entre l'Estat i la Generalitat. "Com es poden imaginar, hi ha coses que no ajuden", ha reblat.

Tampoc no s'ha mogut de posició Junts per Catalunya, que insisteix que l'independentisme entri en la negociació en bloc. La portaveu Míriam Nogueras ha denunciat les "preses de pèl" del PSOE amb les promeses que va fer durant el seu congrés a València, i s'ha preguntat "fins quan s'ha de donar suport a aquest govern espanyol". Ha reiterat que ells mai no s'han exclòs de cap negociació, sinó que els han exclòs "perquè el catalanisme exigent no interessa a aquest govern". Fonts de la formació admeten que ara mateix ho veuen complicat, malgrat que hi ha un fil de comunicació directa entre la ministra María Jesús Montero i el conseller Jaume Giró.

Per la seva part, la CUP ja va anunciar la setmana passada que no s'asseurien a negociar amb La Moncloa, perquè no hi veien cap mena de recorregut, i en aquesta posició es mantenen. Aquest dimarts, des del Congrés, la diputada Mireia Vehí ha denunciat que el govern espanyol aparentment "té un discurs molt progressista", fent referència al congrés del PSOE a València, però que "a la pràctica fa una política de dretes". I ha reblat: "No ens asseurem amb un govern que no vol parlar de referèndum i amnistia, que no para de centralitzar competències". I ha expressat "preocupació" perquè altres sí que s'hi asseguin.