Per al PSOE, hi ha un tema tabú: la monarquia espanyola i la seva possible corrupció. No només ho han demostrat tombant, reiteradament, comissions d’investigació al Congrés dels Diputats. Avui els socialistes han tornat a fer pinça amb el PP i Vox per tombar les diverses peticions i preguntes de diversos grups relatives a la nova regularització del rei emèrit Joan Carles I, de fins a 4,4 milions d’euros. Unidas Podemos s’ha quedat sol a la Mesa, un cop més. El mateix passarà, previsiblement, amb la setena comissió d’investigació que avui han registrat els partits independentistes, nacionalistes i sobiranistes.

En primer lloc, en la seva reunió d’avui la Mesa del Congrés ha impedit la tramitació de la petició de compareixença de la ministra María Jesús Montero i la directora de l’Agència Tributària per donar explicacions per la regularització de vuit milions d’euros rebuts de la Fundació Zagatka sense ni tan sols obrir una investigació. L'havien sol·licitat els grups d'ERC, JxCat, PDeCAT, CUP, Bildu i BNG. Però no només això: l’òrgan de govern de la cambra baixa també ha tombat una pregunta de la diputada de Junts, Míriam Nogueras, sobre per què Hisenda no ha obert cap expedient al rei emèrit, fugit als Emirats Àrabs.

Què han argumentat el PSOE, PP i Vox per tombar-ho? S’han aferrat a un informe dels lletrats que diu que vulneraria l’article 95 de la Llei General Tributària, que estableix el “caràcter reservat” de les dades tributàries de qualsevol contribuent.

Setena comissió

El veto del PSOE ho ha fet impossible fins ara. Però l’independentisme, el nacionalisme i el sobiranisme no es donen per vençuts al Congrés dels Diputats. Els grups d’ERC, Junts, el PDeCAT, la CUP, el PNB, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís han registrat una nova comissió d’investigació sobre les corrupteles de la monarquia espanyola. És la setena vegada que ho fan. Aquest cop sense la signatura d’Unidas Podemos, que no obstant això han avançat que hi donaran suport quan arribi a la Mesa la setmana que ve. En canvi, és previsible que els socialistes tornin a fer pinça amb el PP i Vox per evitar que segueixi el tràmit parlamentari.

Xoc de posicions

El portaveu del PSOE al Congrés, Rafael Simancas, ha rebatut que les investigacions sobre les “presumptes irregularitats” del rei emèrit “s’estan desenvolupant en l’àmbit de la justícia, de la Fiscalia, que és el seu lloc”. En aquest sentit, ha argumentat que la llei “prohibeix” sol·licitar dades de “caràcter personal”. I ha conclòs en aquesta línia: “El govern col·labora en allò que pot, però no pot incomplir la llei”.

Un to molt diferent ha expressat Podemos. En un missatge al seu compte de Twitter, ha assegurat que “el rei no era un llop solitari corrupte”, que “va comptar amb l’empara i aplaudiment còmplice del poder mediàtic i polític” i que “gràcies a ells, la monarquia pot robar-te sense ni tan sols posar-se vermella”. I ha avisat: “Que no comptin amb nosaltres per a aquest blanqueig de la corrupció de la monarquia”.