Què hi fa la declaració d’independència de Catalunya en un examen de física? Ho ha explicat el responsable d’aquesta història, el professor de la Universitat de Sevilla Alberto Pérez Izquierdo.

Segons ha confessat a El Correo de Andalucía, no es tractava d’un examen “de gran transcendència”, sinó que d’un test, d’aquí la innovació. A més, defensa que va tirar d’un tema “omnipresent” com ho és el català.

L’enunciat de la pregunta de l’examen deia així: "Puigdemont va declarar la independència de Catalunya i va suspendre la declaració als 8 minuts, en el sistema de referència en què Barcelona estava en repòs. Mentrestant, Albert Rivera viatjava cap a Barcelona en un tren relativista a una velocitat de de (3/5)c. El president Rajoy viatjava també en un tren a la mateixa velocitat i en la mateixa direcció, però en sentit contrari, és a dir, allunyant-se de Barcelona".

Davant d’això, el professor pregunta als alumnes tres qüestions: “quant de temps va durar la independència en els sistemes de referència de Rivera i de Rajoy?”, “quina era la velocitat relativa entre els trens de Rajoy i el de Rivera?” i “quant diu Rajoy que va durar la independència per a Rivera?". 

Amb tot, hi ha un ‘però’ a la història. Tal com li haurien fet saber els seus alumnes, la independència de Catalunya no va durar 8 minuts, sinó que en realitat van ser tan sols 8 segons.