El procés ha activat el rebuig de la independència a Euskadi, on el no guanyaria per 17 punts al en un hipotètic referèndum. Aquesta posició contrària a la independència ha crescut vuit punts l'últim any.

Aquesta és una de les dades de l'Euskobarómetro, el sondeig que realitza des de fa més de vint anys la Universitat del País Basc (UPV/EHU) i que avui ha estat presentat a Bilbao pel seu director, el catedràtic de Sociologia Francisco José Llera.

El sondeig revela el rebuig dels bascos que al País Basc es produeixi un procés com el de Catalunya: dos de cada tres bascos s'hi oposen (66%), tant entre els nacionalistes (53%) com entre els no-nacionalistes (80%), i en gairebé tots els electorats (des del 69% de Podemos fins al 100% dels populars), amb l'única excepció d'EH Bildu (28%).

A més, els bascos donen un suspens rotund a les actuacions en la crisi catalana, tant de les institucions catalanes (un 3,1 de nota) com de l'Estat (un 1,9).

De fet, el sondeig recull que els bascos continuen dividits entre autonomisme, federalisme i independentisme. Així, la gran majoria dels bascos continuen oscil·lant entre la fórmula autonòmica actual (36%) i un possible escenari federal (32%), mentre que el suport a la independència continua sent minoritari (24%).