"Catalunya tirarà endavant en 18 mesos el seu pla de trencar amb Espanya malgrat l'oposició de Madrid". Aquesta és la conclusió que extreu un article que publicava el rotatiu britànic The Telegraph, després d'haver entrevistat el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, que ha tornat a recordar que Catalunya "té un mandat democràtic" des del 27-S, quan van guanyar els partits sobiranistes.
El Govern no ha parat ni un moment d'intentar negociar amb l'Estat per celebrar un referèndum, afegeix. Romeva ha avisat que tornen a fer l'última oferta de portar a terme el referèndum, però que si no és així "ens sentim legitimats per tirar endavant" el procés. Els donen de termini fins a l'estiu vinent, quan Catalunya podria fer un altre plebiscit sobre la qüestió catalana. Una de les opcions, ha subratllat, és fer-la de manera unilateral, però ha reiterat que prefereixen continuar amb l'escenari de la negociació.
El conseller d'Afers Exteriors persisteix i continua explicant al món com viu Catalunya la situació i què està fent el Govern per fer que la independència sigui una realitat. Sota el mandat del president Carles Puigdemont, l'Executiu està construint un sistema d'impostos —amb la implantació prevista de 140 oficines de l'Agència Tributària Catalana-, està dissenyant una xarxa de la Seguretat Social pròpia i les estructures d'Estat necessàries.
L'efecte Espanya
Espanya va per un altre camí i el rotatiu britànic destaca que la ciutadania haurà de tornar a les urnes el proper 26-J. Romeva ha volgut deixar clar que encara que l'Estat estigui en un "període de transició, no ens quedarem quiets" perquè això "no és una excusa per no seure en una taula a negociar".
Un dels entrebancs per arribar a un acord és que només un partit espanyol, Podemos, defensa el referèndum català, però la resta el rebutgen o bé miren cap a un altre costat. I no només això. També destaca com el Tribunal Constitucional s'ha anat carregant les lleis de la desconnexió, entre altres.
Per tot plegat, Romeva s'ha tornat a lamentar que a l'Estat espanyol no passi com al Regne Unit, que van deixar votar en un referèndum a Escòcia, de tal manera que si hagués guanyat el 'sí', Londres hauria permès la ruptura, i ha posat el Brèxit també com a exemple que "la Unió Europea és un projecte dinàmic, i no estàtic".