Més evasives i més amnèsia. Soraya Sáenz de Santamaría ha seguit el guió previst i, com van fer Mariano Rajoy, María Dolores de Cospedal, Alicia Sánchez-Camacho i Jorge Fernández Díaz, s’ha tornat a desmarcar de l’operació Catalunya i ha tornat a negar que existís la policia patriòtica. “Jo mai vaig donar cap instrucció de crear cap mena de policia patriòtica i jo no he donat mai una instrucció d’investigar ningú, les meves úniques instruccions, a tot el meu equip, han estat sempre complir amb la Constitució i les lleis”, ha sostingut tot just començar la seva compareixença en la comissió d’investigació del Congrés a preguntes de Ione Belarra. “Sens dubte, per a mi aquesta policia mai ha existit, per tant, ni sé ni puc dir que es donessin instruccions de crear una cosa que sembla que mai va tenir lloc”, ha afegit. “No tinc cap coneixement sobre la creació de la policia patriòtica, no puc concretar resposta a la seva pregunta”, ha reiterat. “Perquè li quedi terminantment clar: no tinc coneixement de l’existència de cap política patriòtica ni cap operació Catalunya”, ha reblat Sáenz de Santamaría. “Està segura que ni Rajoy ni vostè sabien res?”, li ha preguntat més tard el socialista Manuel Arribas. “Jo estic segura del que sé i del que no sé”, ha postil·lat ella.
🔴 Soraya Sáenz de Santamaría i Artur Mas declaren per l’operació Catalunya, DIRECTE
📝 Artur Mas va ser la primera víctima de Pegasus en l’Estat espanyol i va ser espiat durant 5 anys
La compareixença de Soraya Sáenz de Santamaría arriba el mateix dia que s’ha sabut que Artur Mas va ser espiat entre el juliol del 2015 i el maig del 2020. Ara bé, l’exvicepresidenta del govern espanyol afirma que tampoc sap res sobre això. “Ningú em va donar mai cap informació sobre suposades actuacions que, com dic, sens dubte i al meu entendre, no existeixen”, ha subratllat. “No conec l’informe i les meves instruccions al CNI van ser sempre complir la Constitució i les lleis”, ha reiterat. I ha assegurat que ni Félix Sanz Roldán, que era director del CNI, ni ningú del CNI, ni ningú del govern espanyol, la va informar “mai de res al respecte”.
“En aquell període de temps, no va rebre absolutament res sobre les intervencions que s’estaven realitzant per part del CNI a Artur Mas o a altres polítics catalans?”, li ha preguntat el diputat de Bildu Jon Iñarritu. “No, senyoria”, s’ha limitat a contestar. Sáenz de Santamaría ha insistit que totes les instruccions que va donar al CNI complien la legalitat: “Mai vaig donar cap instrucció que no anés a complir amb la Directiva Nacional d’Intel·ligència d’acord amb la Constitució i les lleis. Mai li vaig donar una instrucció que fes alguna cosa que pogués contravenir la Constitució, les lleis reguladores del centre i l’ordenament jurídic en general”. Preguntada pels correus secrets del CNI que van confirmar que els governs espanyol i andorrà van pactar la caiguda de la BPA, també s’ha fet la sueca: “Jo no he vist aquest correu electrònic mai. Si no conec el correu, no conec el contingut”, ha contestat als interrogants que li ha plantejat la republicana Pilar Vallugera.
D’altra banda, Soraya Sáenz de Santamaría ha negat en més d’una ocasió que hagi tingut relació amb l’excomissari José Manuel Villarejo. “No he conegut mai a Villarejo, ningú del meu equip el coneixia i no participaré de les seves estratègies de defensa”, ha contestat a Pilar Vallugera. “No he conegut ni he tingut cap relació amb el senyor Villarejo”, ha repetit posteriorment en ser preguntada per Manuel Arribas. “Algun col·laborador seu li ho podria haver ocultat?”, ha preguntat el diputat socialista. “Tinc la confiança en el meu equip, si no l’hauria cessat”, ha replicat. “Té la certesa que ningú del seu equip coneixia les actuacions Villarejo?”, ha insistit Arribas. I ella ho ha tornat a negar.
Sáenz de Santamaría assenyala el PSOE pel cas Pegasus i desafia els partits independentistes a investigar-ho
Així mateix, Soraya Sáenz de Santamaría ha aprofitat per assenyalar la Moncloa i Pedro Sánchez i ha desafiat l’independentisme a demanar explicacions al PSOE per l’espionatge amb Pegasus des que els socialistes són a la Moncloa. De fet, a les seves noves peticions de compareixences a la comissió d’investigació, Junts i ERC volen posar la lupa en el CatalanGate i citar, entre altres, el ministre Fernando Grande-Marlaska. “Jo he estat molt taxativa en la meva resposta en el que a mi em correspon. Sobre el temps que transcorre entre el 2018 i el 2020, m’imagino que tindran vostès moltíssim interès que estigui assegut on soc jo que li correspon aquestes tasques perquè pugui contestar amb la mateixa claredat”, ha verbalitzat l’exvicepresidenta del govern espanyol.
📝 Junts i ERC volen posar la lupa en el cas Pegasus i en la BPA en la comissió sobre l’operació Catalunya
L’independentisme ha recollit el guant i ha reiterat la seva voluntat de demanar explicacions als responsables del PSOE. “Em sembla una magnífica idea i el senyor Rajoy ja ens ho va proposar i nosaltres ho acceptem. És una bona idea, la hi compro”, ha replicat Josep Pagès (Junts). “No es preocupi, citarem els responsables socialistes perquè estem molt interessats a saber què va passar”, ha garantit Pilar Vallugera (ERC). I Sáenz de Santamaría ha disparat contra Gerardo Pisarello, diputat dels Comuns i representant de Sumar a la comissió d’investigació: “Si vostè li dona la credibilitat que ha firmat aquí, com està en un govern que, suposadament, va fer 23 actuacions sense intervenció judicial?”, li ha preguntat. “Si vol vostè tenir una mínima credibilitat, actuï en conseqüència. Si vol demanar responsabilitat política, és al millor dels escenaris, assegut al Consell de Ministres”, ha afegit.
“Vam aplicar l’article 155 amb la participació del PSOE”
De la mateixa manera, igual que els seus predecessors a la comissió d’investigació, Soraya Sáenz de Santamaría ha fet una defensa a ultrança de l’activació de l’article 155 de la Constitució i ha elogiat el suport que el PP va rebre del PSOE. “El vam aplicar amb el coneixement i la participació del PSOE”, ha subratllat. “En aquesta decisió, que va ser la més important que es va prendre a Catalunya per garantir l’ordre constitucional i els drets de tots, estaven d’acord els principals partits, ens semblava que la manera de fer aquestes coses era comptar amb el consens més gran possible i ho era amb les dues principals forces de l’oposició”, ha afirmat en al·lusió al PSOE i Ciutadans. “Vaig parlar molt amb Pedro Sánchez i vam buscar el consens de tots”, ha expressat.
I ha aprofitat les crítiques de Gerardo Pisarello, que ha denunciat que el 155 s’apliqués com havia defensat Manuel Farga durant el procés constituent, per abanderar el suport dels socialistes al 155: “No sé què pensaran Pedro Sánchez, Carmen Calvo o [Miquel] Iceta i els que el van votar que actuaven a la manera de Manuel Fraga. Jo només dic que vam procurar un ampli consens amb aquesta mesura”, ha replicat Sáenz de Santamaría. “El Partit Popular en aquell moment tenia una majoria amplíssima, però una decisió d’aquest calat, necessitava consens i diàleg i els diferents representants van estar d’acord en la seva aprovació”, ha conclòs.