El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns durant el seu discurs inaugural de la Reunió del Cercle d'Economia que el govern espanyol "obrirà demà una consulta pública prèvia per saber l'opinió de ciutadans, empreses i associacions" sobre l'opa hostil del BBVA al Sabadell. 

La consulta es publicarà dimarts a la web del Ministeri d'Economia, expliquen fonts d'aquest. A través d'aquest canal, es recollirà l'opinió de ciutadans, organitzacions i associacions. L'excepcional és que es tracta d'una mesura que es fa servir normalment abans d'aprovar lleis i normatives.

El cap de l'executiu ha dit que aquesta consulta passarà aquest dimarts pel Consell de Ministres. "Estem a favor que les empreses creixin i guanyin volum, però sempre que no perjudiquin els ciutadans", ha dit. 

"La CNMC ha detectat alguns excessos de concentració en mitjans de pagament, en dipòsits, crèdits i ha deixat l'operació subjecta a una sèrie de compromisos", ha recordat Sánchez, que ha destacat que el govern espanyol té quinze dies de termini per dir si l'operació satisfà els requisits de bé públic. 

Encara que no està a l'agenda de la Reunió, l'opa plana sobre les jornades del Cercle des d'abans fins i tot del seu inici i ho farà fins al final. De fet, durant els minuts previs a la intervenció de Sánchez, els presidents de BBVA i Sabadell, Carlos Torres i Josep Oliu, s'han saludat molt breument amb aparent cordialitat. Abans, a les portes de la Reunió, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha expressat que la decisió de la CNMC de donar llum verda a l'opa hostil amb condicions és "decebedora i insuficient" i ha estimat que costarà 70.000 milions en crèdits a les empreses. També ha dit que li farà saber a Pedro Sánchez o al ministre Carlos Cuerpo si se'ls troba "als passadissos" de la reunió. 

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va emetre la seva resolució dimecres passat, tot acceptant els compromisos del BBVA per mantenir la presència física i donar resposta a col·lectius que es podrien veure perjudicats per l'opa. Però tots els partits catalans des del PP fins a la CUP (i tret de Vox i Aliança Catalana), així com altres patronals, com Pimec, els sindicats majoritaris i també l'autoritat catalana de competència, ACCO, s'han manifestat unànimement contra aquesta resolució.

També la ministra de Treball, Yolanda Díaz, i el de Cultura, Ernest Urtasun, hi han expressat la seva oposició des del govern espanyol. Sánchez ha sigut més prudent i caldrà veure quin és el posicionament que adopta demà el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, que intervindrà a la tarda, hores després del Consell de Ministres. 

El president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola, que viu aquests dies la seva darrera Reunió des del càrrec, també s'ha oposat a l'operació, confirmant que les elits econòmiques catalanes (també la Cambra l'ha rebutjada) no veuen amb bons ulls que el segon banc més gran d'Espanya absorbeixi el més important de Catalunya. El crèdit a les petites empreses i les seves condicions, la reducció de la presencialitat i la consegüent retallada de personal són alguns dels elements que preocupen el teixit empresarial català.