El 2017 es presenta com un any difícil per a Europa, sobretot després del Brèxit i amb l'amenaça dels populismes a les eleccions a Alemanya i a França. Per això, el New York Times ha publicat aquest diumenge una anàlisi de les principals qüestions amb què Europa haurà de lidiar aquest 2017. Entre els principals reptes que hi identifica, hi apareix la independència de Catalunya. 

Es tracta d'una llista de preocupacions, que van des del Brèxit a l'allunyament de Turquia d'Europa, passant pels problemes econòmics de Grècia i Itàlia. Entre ells, però, el diari també es pregunta si Catalunya pot marxar d'Espanya. El diari novaiorquès explica que el Parlament de Catalunya va votar el novembre del 2015 –en la declaració de ruptura del 9 de novembre– per començar un procés que culminés en la independència el 2017, tot i que recorda que el govern espanyol s'ha compromès a bloquejar-lo.

En aquest cas, el NYT assegura que "els independentistes, impulsats pel referèndum del Brèxit, creuen que els nacionalismes estan del seu costat", tot i això, asseguren que el seu èxit encara no està clar. El diari basa aquesta afirmació en unes declaracions que el president Carles Puigdemont va fer l'endemà del Brèxit, on afirmava que la decisió dels britànics demostrava que era perfectament possible prendre una decisió sobre la sobirania. Tot i això, Puigdemont ha dit diverses vegades que vol que Catalunya segueixi formant part d'Europa després d'aconseguir la independència.