Un informe elaborat pels serveis jurídics del Govern espanyol recalca que la investidura és un acte de caràcter "indelegable" i "exigeix un debat presencial". De fet, avisa que una investidura telemàtica plantejaria "un primer problema en el moment de la presa de possessió del càrrec" i més endavant la "dificultat" de presidir reunions de govern o la firma d'acords i disposicions generals.

Fa dies que l'Executiu de Mariano Rajoy estudia tots els escenaris per impedir la pretensió de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, a Brussel·les des finals d'octubre, de ser investit telemàticament o via Skype.

A l'esmentat informe, l'Executiu fa al·lusió a diferents normatives i fins i tot una sentència del Tribunal Constitucional per concloure que el mateix sistema parlamentari "exigeix un debat presencial, en el qual el mateix candidat té el deure d'assistir-hi físicament".

Forçadament presencial

En primer lloc, al·ludeix al Reglament del Parlament català, que assenyala al seu article 146.1 que el candidat presenti el seu programa de govern i sol·liciti la confiança del Ple, per la qual cosa, "no contempla la possibilitat d'una presentació no presencial i no cap pel caràcter personalíssim de l'acte de presentació".

L'informe explica que el mateix reglament del Parlament, de forma "excepcional" i amb una "sèrie de limitacions i controls" per part de la Mesa, estableix que aquesta delegació es pot realitzar en supòsits de baixa per maternitat o paternitat, hospitalització, malaltia greu o incapacitat prolongada degudament justificada. Subratlla que tant davant del Congrés dels Diputats com a Catalunya i a la resta de Cambres autonòmiques, "les investidures s'han fet de forma presencial, que permet afirmar que existeix un costum constitucional i parlamentària arrelada en aquest sentit".