De vegades només cal fer una cerca ràpida a Google. El diputat d'EH Bildu, Jon Iñarritu, ha deixat en evidència el diari digital Vozpópuli, que ha publicat un reportatge sobre la manca de transparència del govern espanyol. Concretament, el mitjà acusa l'executiu d'amagar quantes amenaces de bala ha detectat durant els últims deu anys.

Iñarritu, que no és precisament un gran admirador del govern espanyol, ha sortit en la seva defensa per mostrar com ell mateix va rebre la resposta de la Moncloa amb la xifra exacta d'amenaces dels darrers anys. "La veritat és que el govern espanyol oculta moltes informacions, però precisament a aquesta qüestió sí que va respondre", ha respost a Vozpópuili mitjançant Twitter.

TUIT jon iñarritu amenazas balas

El diputat d'EH Bildu al Congrés va rebre fa un mes una llista amb el nombre d'amenaces de bala a cada comunitat entre 2010 i 2020. Un document que mostrava com Andalusia ha rebut exactament 57 advertiments amb munició, la xifra més alta de tot l'Estat espanyol.

L'informe també apunta que la comunitat madrilenya és la segona que més n'ha rebut, amb 22 amenaces notificades. Una dada que la converteix en la província més amenaçada. El País Valencià, amb 18, ocupa la tercera plaça. 

Catalunya i País Basc, sense amenaces

Ni Catalunya ni el País Basc han rebut cap advertiment amb bales, segons el llistat que va publicar el govern espanyol. Com a mínim, des de 2010. Melilla i Aragó són les altres dues comunitats que tampoc no han sigut mai amenaçades amb munició.

Iñarritu va fer formular aquesta pregunta a l'executiu després que a la campanya de les eleccions madrilenyes s'amenacés amb bales a l'exlíder de Podem, Pablo Iglesias, al ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz-Ayuso, i a l'expresident espanyol Jose Luís Rodríguez Zapatero.

S'arxiva la causa per les bales

La setmana passada vam saber que la Justícia ha decidit arxivar provisionalment la causa oberta per les amenaces amb munició que van rebre Iglesias i Grande-Marlaska. La jutgessa argumenta la decisió pel fet que "no s'han pogut derivar dades per la identificació de les persones responsables".

El text de Vozpópuli justament parla d'aquestes amenaces: es demana si són un fet excepcional o si són una perillosa rutina d'advertiments a dirigents polítics. Una pregunta que diuen que no té fàcil resposta, a causa de la manca de dades oficials. Unes dades oficials que sí que existeixen, com ha demostrat Jon Iñarritu.

 

Imatge principal: El diputat d'EH Bildu, Jon Iñarritu / Europa Press