Impulso Ciudadano ha presentat un recurs contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el president de la Generalitat, Quim Torra. L'entitat va enviar un requeriment a Torra el passat 5 de juny avisant-lo que presentaria un recurs si no retirava la pancarta en deu dies.

Després del període electoral, Torra va tornar a penjar la pancarta que demana la llibertat de presos i exiliats a la façana del Palau de la Generalitat. L'havia tret a requeriment de la Junta Electoral Central (JEC) després d'uns dies d'estira i arronsa. Una actitud que ha portat Torra a un pas de ser jutjat al TSJC per un delicte de desobediència.

L'entitat contrària a la independència també ha emplaçat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a retirar el llaç groc del balcó de l'Ajuntament. El termini del requeriment acaba el 5 de juliol.

Segons el recurs, la pancarta del Palau de la Generalitat vulnera el principi de neutralitat ideològica dels ens públics que, segons els articles 103 i 1 de la Constitució, han de servir amb objectivitat els interessos generals i vetllar pel pluralisme polític. Em aquest sentit, l'entitat considera que es vulnera el dret a la llibertat de pensament que exigeix als poders públics un "comportament d'imparcialitat incompatible amb presentar uns determinats plantejaments ideològics com a oficials". 

Tenint en compte que la pancarta fa referència a un cas que s'està jutjat al Tribunal Suprem, Impulso Ciudadano defensa que els poders públics "estan obligats a complir les sentències i resolucions dels jutges i tribunals, així com col·laborar en el curs del procés i l'execució del que es resol".

El recurs cita com a jurisprudència la sentència del TSJC sobre el requeriment contra l'Ajuntament de Sant Cugat perquè retirés l'estelada d'una plaça pública i en què el tribunal va declarar que el principi de neutralitat "ha de mantenir-se en tot moment". És per això que l'entitat contrària a la independència defensa que aquest principi no només s'ha de complir en períodes electorals.