El president Quim Torra fa un avís a no oblidar el pes de l'estat espanyol en el procés d'independència català quan toqui aprovar pressupostos. A través de twitter ha estat contundent: "És impossible que el teu país sigui lliure ni socialment just si votes els pressupostos del país que et vol sotmès i asfixiat econòmicament".

El soci al Govern, ha descartat aquesta possibilitat, que ha assegurat que "seria una greu irresponsabilitat" Esquerra. En aquesta línia també va el PDeCAT que busca un acord amb el govern de Pedro Sánchez per introduir esmenes parcials al text. ERC i PDeCAT estan lluny de la idea de Junts que coincideix amb la CUP, ambdós sí han demanat esmenes a la totalitat.

En un comunicat d'ahir divendres, els republicans conclouen assegurant que treballaran "perquè aquests comptes siguin justos amb Catalunya i amb les necessitats de la ciutadania en la situació actual". D'aquesta manera, ERC es desmarca de la posició de JxCat i la CUP. Per la seva part, el BNG també ha anunciat una esmena a la totalitat, que estan disposats a retirar si Pedro Sánchez negocia. Al País Basc, tant el PNB com EH Bildu han descartat aquesta opció.

La setmana passada, Sánchez i Iglesias van anunciar que presentarien els pressupostos. El doble acord preveu regular els lloguers i millorar l'accés a l'ingrés mínim vital. També contempla pujades fiscals per a les grans fortunes. Per altra banda, s'ha resolt una altra de les carpetes més calentes: els impostos. En primer lloc, s'apuja l'impost de societats per als grans grups empresarials, limitant les exempcions. En segon lloc, apuja un punt l'impost del patrimoni per als patrimonis superiors a 10 milions d'euros