Un 46,1% dels espanyols creuen que hi ha una deriva de la societat espanyola cap a la dreta, front a un 38,1%, que no ho veu evident. Sobre els motius d'aquest ancoratge a la dreta, el principal motiu argumentat, amb el 33% dels enquestats, és l'independentisme. El 30,2%, en canvi, apunta que la dretització es deriva de la immigració il·legal, i tan sols el 26,7% atribueixen la responsabilitat d'aquest fet a la crisi econòmica. Aquest és el resultat d'una enquesta publicada per La Razón i elaborada per NC Report aquesta setmana, després que s'oficialitzés el pacte entre PP, Cs i Vox al parlament andalús. 

Ciutadans, de dreta moderada

La percepció dels enquestats espanyols és que Ciutadans és un partit de dreta moderada. En una escala del 0 (extrema esquerra) al 10 (extrema dreta) valoren a Cs amb un 6,8. Pel que fa al PP, la puntuació s'eleva al 7,9. Curiosament, tot i que Vox és el partit amb una puntuació més alta, no arriba al 10 sinó que se situa en un 8,5. A desgrat de que hi hagi molts espanyols que asseguren que hi ha una dretització de la societat, els líders dels partits de dreta no arriben a aprovar. La valoració de tots ells és bastant similar: el que té una puntuació més elevada és Albert Rivera, amb un 3,8, Pablo Casado el segueix amb un 3,5 %, i Abascal se situa en un sorprenentment elevat 3,3%. El 67,7% dels enquestats creu que Vox és un partit populista, front al 20,4% que considera que no, però el 54,1% apunta que Vox es moderarà a mesura que entri a les institucions.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat