El candidat del PSC a la Generalitat, Salvador Illa, s'ha mostrat decebut amb l'inici de la legislatura de Laura Borràs com a presidenta del Parlament i ha advertit que si segueix en la mateixa línia, toparà amb el PSC. Segons ha explicat en una entrevista a l'Aquí Cuní de la SER, considera que va fer un discurs d'inici "de part" i li ha exigit que sigui la presidenta de tots els catalans i catalanes.

"No és un discurs que correspongui a una persona que representa la segona institució de Catalunya i que es deu a tots els diputats. Parlava de repetir un fracàs. Plantejar un enfocament de confrontació des del Parlament crec que és equivocat i que ja ha fracassat. Si va per aquí, ens trobarà de front", ha avisat. El socialista ha afirmat que la primera obligació de la nova presidenta és preservar la dignitat de la Cambra i respectar el marc de convivència i de l'Estat de dret. 

A més, ha reafirmat la seva posició de "guanyador de les eleccions" i ha insistit que, tot i no tenir els suports necessaris, es presentarà a la investidura, que s'haurà de fer abans del 26 de març. Així ho comunicarà a Borràs en la roda de consultes, a qui ha exigit que respecti el seu dret de presentar-se. Al seu entendre, el 14-F va guanyar "una força amb argument diferent que l'independentisme" i, per tant, té el dret moral de presentar-se. Tot i això, cal recordar que Borràs, com a presidenta del Parlament, té la potestat d'acceptar-ho o no. 

Fins al moment, segons ha assegurat, només ha tingut converses formals amb els comuns per arribar a un acord, tot i admetre que ha parlat de manera informal amb altres formacions com ERC, Cs o el PP, amb qui descarta, a priori, una entesa.

Salvador Illa Laura Borràs Parlament Pool Efe

Imatge: Salvador Illa i Laura Borràs al Parlament / EFE

La gestió de la pandèmia

Quan es compleix un any de l'estat d'alarma, el qui també va ser ministre de Sanitat ha defensat una vegada més la gestió de la crisi del coronavirus per part del govern espanyol i ha assegurat que manté que s'assoliran els objectius de vacunació: "He mantingut sempre que a l'estiu, al mes d'agost, tindrem al voltant d'un 70% de la població vacunada. I ho mantinc si no hi ha una circumstància extraordinària", ha dit.

Preguntat per si cal allargar l'estat d'alarma més enllà del maig, Illa ha dit que és partidari d'allargar-lo "fins que convingui". "El 9 de maig estarem en una situació diferent i millor que ara, però una certesa absoluta tampoc la tenim", ha conclòs.

Preguntat per les crítiques de l'expresident Quim Torra al vicepresident Pere Aragonès, per tenir un "paper passiu" a les reunions, Illa ha evitat valorar-ho per no fer política de la pandèmia. "No em demani que ensorri més el prestigi de les institucions de Catalunya. Jo estic per recuperar el prestigi de les institucions", ha afegit.