El tret de sortida de la XV legislatura del Parlament de Catalunya va acabar marcada pel nomenament de Josep Rull com a president de la Cambra. Més enllà del càrrec en si, l'elecció de Rull va demostrar l'entesa entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Els republicans van deixar enrere la proposta que els havia presentat el PSC per presidir el Parlament i es van decantar per sumar amb el bloc independentista, davant aquest pam de nas, els socialistes tornen a posar en el seu punt de mira la investidura. Aquest dimarts, el candidat socialista, Salvador Illa, ha remarcat que la prioritat de la seva formació és investir-lo president. Pel que fa a una possible de Carles Puigdemont, ha retret que seria perdre el temps. 

En una entrevista a La 2 i Ràdio 4, Illa ha afirmat que confia que el fet que el diputat de Junts Josep Rull sigui el nou president del Parlament no dificultarà la seva hipotètica investidura com a president. El candidat socialista ha demanat a les formacions que no bloquegin la seva investidura i ha promès "generositat" en les negociacions amb ERC i els Comuns: "Jo hi estic treballant, i explicaré al conjunt dels catalans com van evolucionant perquè sàpiguen com van les coses".

Tanca la porta a investir Puigdemont 

Preguntat per la possibilitat de la investidura de Carles Puigdemont i si en algun escenari els socialistes podrien donar-hi suport passivament, Illa ha tancat la porta rotundament. Per una banda, ha apuntat que el fet que Puigdemont es presenti a la investidura seria "donar voltes" i "perdre el temps", ja que ha remarcat que no compta amb els vots suficients. Per altra banda, ha descartat l'abstenció dels socialistes per facilitar la presidència del candidat de Junts. "Jo no m'abstindré", ha sentenciat Illa, qui ja repetit la mateixa frase en castellà, anglès i francès. "Li ho dic en tots els idiomes, no ho farem perquè els catalans no han votat això", ha conclòs. 

Inici de la roda de consultes 

El president del Parlament, Josep Rull, ha apuntat que aquest dimarts es reunirà amb el secretari general de la cambra i la setmana vinent començarà la ronda de consultes amb els grups parlamentaris de cara la investidura. Ha fet referència al candidat socialista, a qui ha demanat "prudència i humilitat" davant un eventual debat d'investidura

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!