El candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, creu que els resultats electorals han obert "nous temps polítics" a Catalunya i assegura que els socialistes tenen "el dret, la legitimitat i l'obligació moral" a presentar-se a la investidura. En la seva intervenció al Consell Nacional del partit, ha criticat que la proposta alternativa al PSC "està basant les converses a anar sempre en contra d'algú i mai a favor dels catalans". Illa també s'ha referit als aldarulls que s'han viscut en les darreres manifestacions de suport a Pablo Hasél i ha retret al Govern que no respongui amb contundència: "Els conflictes es gestionen, però la violència s'eradica". També ha insistit en reclamar la presidència del Parlament per a Eva Granados com a llista més votada.

Illa ha tret pit aquest dissabte des del Consell Nacional del partit dels resultats electorals del passat 14-F, en què el PSC va ser la llista més votada, i ha apuntat que "els resultats obren un nou temps polític a Catalunya". "Hi ha qui ens diu que les coses no han canviat, però el canvi és irreversible i no té aturador", ha afirmat. Davant d'aquesta situació, el candidat socialista creu que, davant d'aquests resultats, "el PSC no només té el dret i la legitimitat a presentar-se a la investidura, sinó que també té l'obligació moral de fer-ho".

Per Illa, els catalans "tenen dret a deixar enrere deu anys de degradació institucional" i considera que "hem de garantir que les institucions treballin per a tots els catalans amb respecte al marc de convivència". Alhora, ha reivindicat el "dret a l'estabilitat i la tranquil·litat amb un horitzó previsible" i a "garantir una sortida a la crisi sanitària sense deixar ningú enrere".

Catalunya, associada a “inestabilitat i desordres”

D'altra banda, el candidat del PSC ha criticat que el nom de Catalunya s'hagi associat a "inestabilitat i desordres" arran dels aldarulls provocats per l'empresonament de Pablo Hasél. Illa ha retret al Govern que no hagi actuat amb "contundència" davant del que considera "vandalisme i violència" i creu que "qui més en surt perjudicada és la imatge de Catalunya". En aquest sentit, ha deixat clar que "els conflictes es gestionen, però la violència s'eradica".

Illa també s'ha referit al fet que el Govern no assistís a l'acte de la Seat per la presència de Felip VI: "Quan el Govern planta la Seat està jugant amb el progrés econòmic dels catalans i dels treballadors". En el mateix sentit, ha afirmat que "mentre uns busquen sortides a la crisi, altres segueixen amb la política d'escenificació estèril". "La solució mai vindrà d'una part plantant a l'altra ni de l'altra envestint a la primera", ha assegurat. Illa creu que el sentit "reparador" ha d'iniciar-se des de la presidència del Parlament i, per això, ha tornat a reivindicar que Eva Granados la presideixi.

Per la seva banda, el primer secretari del PSC i ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, també s'ha mostrat crític amb el Govern de la Generalitat i ha lamentat que "en comptes de tenir un Govern al costat de la gent per resoldre els problemes, tenim un Govern absent, dividit i fracassat". Iceta ha reivindicat la victòria dels socialistes i la presidència per a Salvador Illa: "És el líder que ens ha portat a la victòria i la persona capaç de passar pàgina a un procés fracassat i divisiu". "El que va començar el 14-F acabarà al Palau de la Generalitat amb Salvador Illa de president", ha assegurat.