El líder de l'oposició al Parlament, Salvador Illa, també ha mostrat el posicionament dels socialistes catalans sobre la decisió del Tribunal Suprem d'imposar un 25% del castellà a les escoles. Emmarcant la notícia en el context, Illa puntualitza: "Respecte per les decisions dels òrgans judicials i compromís dels socialistes catalans en la defensa de l'escola catalana i del sistema educatiu perquè al final de l'ensenyament obligatori tinguin domini de les dues llengües i de l'aranès si és el cas", ha declarat a Aquí Cuní de Ser Catalunya.

Però també ha afegit: "També respecte perquè siguin els professionals dels centres educatius que decideixin quines matèries i com s'ha de dur a terme en funció de la realitat lingüística del territori, el mateix que deia Bargalló en els seus informes. No m'agrada parlar de percentatges, però que s'imparteixi castellà a banda de l'assignatura pròpia de llengua en una altra assignatura no em sembla malament. Que a Santa Coloma de Gramenet es doni més relleu al català i a Prats de Lluçanès al castellà, no em sembla malament, depenent de la realitat lingüística". 

Si ens remetem a l'informe que cita Illa, l'exconseller d'Educació, Josep Bargalló, tan sols matisava que el projecte lingüístic escolar és l'adaptació de la normativa a la realitat i context de cada escola, però el projecte no pot anar contra la normativa. A més, el projecte no publica el percentatge d'ús de cada llengua, sinó que dona criteris d'ús. Tornant a les declaracions d'Illa, per no generar més controvèrsies demana "llegir en calma la decisió judicial" i avisa que "encara no és una sentència".

La realitat, ara jurídica, té el seu punt d'arrencada amb el ministre popular José Ignacio Wert l'any 2015. Centrat en carregar-se la immersió lingüística del català va obrir la porta a aquelles famílies que no volien que els seus fills s'eduquessin amb el català com a llengua vehicular. Tan sols s'hi van acollir 154 famílies a Catalunya. Ara, aquella iniciativa pren força jurídicament.

"Comparar Esquerra amb Jordi Pujol?"

Però la llengua no és l'únic front que té el Govern català. La setmana, que va començar ahir, va donar el tret de sortida amb uns pressupostos aprovats amb un pacte dels republicans amb els comuns que deixa al marge la proposta dels socialistes de "donar suport a canvi de res". Illa afirma que les desavinences que s'han produït entre Esquerra i Junts per aquesta qüestió confirmen el malestar entre ambdós: "Si el Govern no esta trencat, està molt dividit i la imatge del senyor Aragonès ja venia tocada". A més, també es pregunta com pot ser alcaldable Ernest Maragall "després d'empassar-se un gripau que ell mateix va subratllar que no volia", referint-se als pressupostos municipals de l'Ajuntament de Barcelona.

Per això, en la comparativa de pactes que fa Esquerra, tant al Congrés amb el PSOE com al Parlament amb els comuns, respecte de la política de l'antiga Convergència de Jordi Pujol que es planteja en l'opinió pública, Illa ho refusa: "Comparar ERC amb Jordi Pujol és no tenir ni idea. Ara s'està molt lluny d'allò, el nivell de serietat amb els enfrontaments eren diferents. I ho diu una persona que no comparteix moltes coses de les que ha fet Jordi Pujol ni tampoc políticament".

I afegeix: "Els qui han intentat neutralitzar el PSC no se n'han sortit, si no que li preguntin a Artur Mas". Illa conclou que "cal més serietat actualment" i torna a repetir el mantra de "l'alternativa" que assegura que ell representa.

Fotografia de portada: imatge de recurs del líder del PSC, Salvador Illa