El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha instat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a fer "passos" per acordar els pressupostos. "Volem que hi hagi pressupostos però depèn que ERC i Aragonès facin el que han de fer", ha dit en una entrevista a TV3. Segons Illa, s'han intensificat les converses, tal com ell va pactar recentment amb Aragonès. Però creu que no es pot parlar encara de negociació. Primer, segons el líder dels socialistes, s'han de complir els acords del 2023 i després obrir una negociació de cara al 2024 en base a tres eixos: habitatge, seguretat i educació. El dirigent socialista ha insistit en que la seva formació no pretén ser un factor d'inestabilitat, i per això "allargo la mà a pactar els pressupostos, no tinc gens d'interès en què les coses vagin malament", ha insistit.

En la mateixa línia, i tal i com ha explicat el primer secretari socialista, existeixen converses amb el Govern sobre els pressupostos i aquestes s'estan intensificant cada cop més en dues direccions. Salvador Illa ha narrat que les converses actuals giren al voltant d'avançar en el compliment dels acords de 2023 "perquè hi ha en joc la credibilitat del president, que va signar un document", i també parlem sobre el 2024 i els tres eixos que considerem més importants.

Els tres eixos dels socialistes

Segons Illa, cal posar l'accent en tres eixos: "Seguretat, habitatge i infraestructures". "Volem una Catalunya de 10 i demanem que es compleixi tot l'acordat el 2023", ha insistit. El cap de l'oposició s'ha centrat en explicar els seus interessos pel que fa a seguretat i ha apuntat que si bé darrerament s'ha vist un reforç important d'efectius en matèria de cossos de seguretat, ara toca el següent pas que són els òrgans judicials. Illa considera que si hi ha més efectius per prevenir i detenir els que incompleixen la llei, ara toca "reforçar la pota judicial perquè no pot ser que el ciutadà tingui la sensació d'impunitat".

La llei d'amnistia

Salvador Illa també ha aprofitat per defensar la llei d'amnistia amb les següents paraules: "Amnistia és convivència". Aquestes paraules recorden a unes que va fer el president del PP, Alberto Núñez Feijóo aquest diumenge a Galícia quan va assegurar: "L'amnistia no és la convivència, és la conveniència". Segons ha relatat Salvador Illa, ara és el moment de "sortir d'uns quants anys negatius perquè la societat ja ha girat full". A més, el dirigent socialista ha deixat clar que "la llei és perfectament constitucional i arribarà amb unes esmenes que la milloren".

Finalment, també s'ha pronunciat sobre les declaracions de la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, divendres passat quan va dir que la decisió del jutge García Castellón de rebutjar el recurs de la fiscalia contra la seva decisió d'enviar al TS la causa del Tsunami per terrorisme mostra que hi ha magistrats amb "tendència a pronunciar-se sempre en una mateixa direcció". "(Garcia Castellón) ens té acostumats que sempre s'inclini en aquesta mateixa direcció que, evidentment, té una implicació política important i que acostuma a sortir a col·lació en moments polítics sensibles", va afegir. Illa ha lloat Ribera dient que el va ajudar molt durant el seu període com a ministre de Sanitat, ara bé, li ha demanat "un respecte cap a l'estat de dret i la separació de poders". "Els jutges tenen un rol, aplicar les lleis", ha sentenciat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!