Debat de relats. Després d'una setmana de negociacions intenses, Esquerra Republicana, Junts, el PSC i els comuns han aconseguit arribar a un acord in extremis per a protegir el català a les escoles. La nova llei té per objectiu donar resposta a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que obliga a impartir un 25% de classes a l'escola catalana en castellà. Segons marca el text, el català es defineix com l'idioma normalment emprat i la llengua vehicular i d'aprenentatge del sistema educatiu. A més, però, i trencant amb la legislació existent fins ara, inclou que el castellà és usat en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre, i garanteix el seu "ús curricular i educatiu". Des de les dues formacions independentistes signants, ja han volgut remarcar que això en cap cas dota de vehicularitat al castellà ni trenca amb la immersió lingüística, però aquesta és una valoració que ha estat rebutjada des de la CUP, i també des del mateix PSC.

Ahir, durant l'explicació posterior a l'anunci de la nova llei, la portaveu socialista, Alícia Romero, ja va opinar que amb aquesta es definia el castellà com a llengua vehicular, i s'aconseguia complir "millor" la sentència del 25%. És un relat que ja ha utilitzat el líder del PSC, Salvador Illa, aquest mateix matí. I és que el socialista ha garantit que l'acord sobre el català pactat amb ERC, Junts i els comuns fixa el castellà com a vehicular quan el descriu com a curricular. "Llengua d'aprenentatge, vehicular, curricular, es digui com es vulgui", ha llançat, opinant que totes aquestes nomenclatures porten al mateix lloc, i insistint que a ell li interessa debatre el contingut i no les paraules.

En aquesta línia, també ha assegurat que l'actual acord a què es va arribar ahir "ve a reconèixer el mateix" que feia el pacte de fa dos mesos i que pretenia modificar la Llei de Política Lingüística: que el castellà és llengua d'aprenentatge i no només ha de ser ensenyada, sinó que també serveix per a ensenyar i transmetre continguts. "Cadascú té la seva lectura i la seva interpretació", ha afirmat, i ha admès que els socialistes preferien que s'utilitzés el terme "vehicular" però que finalment va ser l'expressió "curricular" la que va arreplegar més consens entre els grups.

"Complir millor el 25%"

Més enllà, Salvador Illa també ha celebrat que la nova llei permetrà "complir millor les sentències, no esquivar-les ni no complir-les". En aquest sentit, creu que el 25% de castellà que imposa el TSJC no podrà esquivar-se perquè, encara que el text no fixi percentatges, les resolucions judicials s'han de complir sempre, ha remarcat.  Així, afirma que el castellà s'haurà d'emprar en una quarta part de les hores lectives. Malgrat que aprova que la presència del català i del castellà depengui de la realitat sociolingüística de cada centre, ha recordat que "hi ha una resolució judicial que s'ha de complir en qualsevol cas i que fixa un percentatge". En tot cas, assegura que la catalogació del castellà com a llengua curricular ajuda a complir la sentència.