"Si no estem al pic, estem a prop". Així ho ha assegurat el ministre de Salut, Salvador Illa, que aquest dimarts a la tarda ha confirmat que la pandèmia de coronavirus a Espanya ha arribat a la "fase d'estabilització" i ha assegurat que l'objectiu ara és aconseguir l'"alentiment". "Les mesures han donat els seus fruits", ha defensat Illa, malgrat el repunt de morts de les últimes 24 hores de 849, elevant la xifra als 8.189.

Segons el ministre, els contagis abans del confinament i l'estat d'emergència creixien al 20%, i després de l'aplicació de les mesures va començar a ser del 12%. "Avui és del 10%", ha afirmat Illa, pel que ha conclòs que les restriccions de mobilitat ja han donat fruits i que s'ha arribat a l'"estabilització".

Amb tot, ha volgut agrair el "compliment exemplar" del confinament per part de la ciutadania i ha assegurat que s'està arribant al pic de contagis. Malgrat tot, també ha avisat que aquesta setmana encara serà "molt dura".

Catalunya rebrà 51 milions d'euros

Per altra banda, el ministre de Salut també ha assegurat que el Consell de Ministres ha aprovat una partida de 300 milions d'euros destinats a les comunitats per lluitar contra el coronavirus. Illa ha donat a conèixer que a Catalunya li pertoquen 51 milions d'euros i que serà la segona comunitat amb més dotació, per darrere de Madrid, com a zones més afectades.

També ha anunciat que ha arribat a Espanya una nova remesa de tests pel coronavirus, després del fracàs de les proves ràpides no homologades que van haver de ser retornades. Illa, però, no ha volgut avançar quantes unitats han arribat i s'ha limitat a dir que actualment s'estan analitzant i validant a l'Institut de Salut Carles III. Actualment, segons ha detallat el ministre, es fan entre 15.000 i 20.000 proves diàries. 

A més, pel que fa al material sanitari, ha assegurat que han aconseguit 7 milions d'equips de protecció individuals (EPIS) més i que també s'ha adquirit "milers" de respiradors assistits, a través de la compra i també de l'activació de la producció nacional. 

"Centro tots els meus esforços en la lluita contra el coronavirus"

Preguntat per les crítiques rebudes i per si s'ha plantejat dimitir, Illa s'ha limitat a dir que actualment centra tots els seus "esforços en la lluita contar el coronavirus". Per acabar, Illa ha volgut deixar clar que el govern "no vol confrontar economia i salut" i ha assegurat que perquè "funcioni l'economia hi ha d'haver salut". En aquest sentit, ha afirmat: "perquè l'economia torni a ser el primer, el primer ha de ser ara la salut".