Unitat. És el que demana el líder del PSC, Salvador Illa, a l'any nou. Unitat entre catalans però també entre catalans, europeus i espanyols. Així ho ha proclamat el cap de l'oposició en un missatge compartit a través de les xarxes socials i gravat des del Parlament, en un vídeo pronunciat principalment en català i amb subtítols en castellà, i on Illa també canvia de llengua fins a dues ocasions per fer servir el castellà en segons quines parts del missatge. Tot plegat, en ple context d'atacs a la llengua catalana.

En la seva intervenció el líder socialista diu que espera que l'any 2022 sigui un any per unir els catalans, tot remarcant que la unitat "és diferent a l'homogeneïtat", perquè estar units no vol dir que tothom hagi de ser igual, però si que cal buscar aquells elements que fan comuns i que uneixen.

També demana un clima de "més serenor" al país, sobretot tenint en compte que cal afrontar moments no senzills i canvis molt profunds en la societat, i que això cal fer-ho practicant l'escolta, dialogant i enraonant amb serenor: "Sense paraules gruixudes, buscant més els arguments que no les expressions grandiloqüents". 

És aquí quan carrega contra l'executiu de Pere Aragonès, assegurant que respecten molt el Govern de Catalunya, però que no estan d'acord amb la forma que té d'enfocar les coses del país, i li retreu que no governi "per la totalitat dels catalans". És per això que avisen que seguiran treballant en el "govern alternatiu" que han muntat els socialistes, per mostrar una alternativa i mostrar als catalans que hi ha un camí diferent, ample i senzill on pot transitar tothom.

En castellà: unir vincles

És a partir d'aquest moment quan Illa canvia al castellà, tot parlant dels vincles que cal reforçar: "Si la pandèmia ens ha ensenyat alguna cosa, és que hem de treballar junts, anar junts els espanyols, europeus i catalans. Que el 2022 serveixi per reforçar uns llaços que ja són molt estrets dels catalans amb la resta d'espanyols i europeus".

Illa no se n'està també de demanar molta prudència i vacunació per afrontar les noves onades de la pandèmia que travessen el país, i ha apuntat que l'any vinent ha de servir per bastir una prosperitat compartida que no deixi ningú enrere.

 

 

Aquest reforçar vincles i unir catalans que demana Salvador Illa arriba després del missatge de Pedro Sánchez fet ahir mateix, on va postergar la taula de diàleg i va demanar unes setmanes més de marge, tot plegat insistint que no renuncien al diàleg perquè "serà bo per a la convivència". 

A la imatge destacada, Salvador Illa i Pedro Sánchez / Efe